Апелативният съд в Бургас потвърди изпълнението на европейска заповед за арест на българин, крал коли в Италия

Апелативният съд в Бургас потвърди изпълнението на европейска заповед за арест на българин, крал коли в Италия - E-Burgas.com

Апелативен съд - Бургас потвърди решението на ОС Бургас, с което се допуска изпълнение на Европейска заповед за задържане на българският гражданин Георги Маринов по предварително следствие към съда в град Ливорно, Италия и предаването му на съдебните власти на Република Италия с цел провеждане на наказателно преследване. Това съобщиха от пресцентъра на съда

 

За задържането на Маринов има издадена Европейска заповед за арест от 8 януари 2016 г. Според фактите в заповедта Георги Маринов е инициирал и организирал престъпна група, с цел извършване на престъпления против собствеността, която на 28 октомври 2014 год. е извършила кражба на седем автомобила в Ливорно и е продължила да действа на територията на Италия до ноември 2015 год., както и лично е участвал в извършването на кражбата на колите - модел Jeep Grand Cherokee, съхранявани на пристанищен площад в Ливорно, като се е погрижил същите да бъдат транспортирани във Франция и предадени на купувачи, за следваща продажба. 

За престъпленията „участие в престъпна група“ националният наказателен закон на издаващата държава Италия предвижда 7 години лишаване от свобода, а за деянията „организиран или въоръжен грабеж“ и „подправяне на административни документи и търговия с тях“ наказанието е 10 години лишаване от свобода и парична глоба от 1 549 евро. 

В съдебно заседание представителят на Апелативна прокуратура изразява становище, че обжалваното решение е правилно и поради което настоява да бъде потвърдено. Адвокатът пледира за отмяна на решението. Счита, че съдът трябва да откаже изпълнението на европейската заповед за арест, защото не са налице законови основания за това. 

Георги Маринов заяви, че предоставя на съда да реши като посочи, че за него е най-добре да отиде в Р.Италия да си оправи нещата. 

Съдът намира, че са изпълнени всички условия за прилагане на Европейската заповед за арест и потвърди решението на първата инстанция. Съдебният състав потвърди и мярката за неотклонение „задържане под стража“ спрямо Георги Маринов до фактическото му предаване на съдебните власти в Италия.  Постановеният съдебен акт е окончателен и не подлежи на обжалване. 

Коментари

Още от последните новини