Апелативния съд остави в ареста двамата бивши полицаи и граничаря с канабисовата оранжерия

Апелативния съд остави в ареста двамата бивши полицаи и граничаря с канабисовата оранжерия - E-Burgas.com

Бургаският апелативен съд потвърди протоколно определение, с което на И.Д., Г.П. и Н.Д. е взета първоначална мярка за неотклонение “задържане под стража“. Тримата са обвинени за това, че на 9 май 2020 г. в имот в бивш селскостопански двор в гр. Айтос, действайки в съучастие като извършители, без надлежно разрешително произвели, преработили и държали с цел разпространение високорискови наркотични вещества, а именно 57 броя растения с различна височина, засети в саксии, 15 броя вакуумирани полиетиленови плика, съдържащи суха растителна маса, множество чували, стъклени и пластмасови буркани със суха растителна маса, зеленикава на цвят, реагиращи на канабис. Престъплението е тежко, по смисъла на Наказателния кодекс, тъй като за него е предвидено наказание лишаване от свобода от две до осем години и глоба.

Апелативните съдии споделят изводите на Окръжен съд – Бургас, че от събраните до момента доказателства може да се направи обосновано предположени за възможността тримата обвиняеми да са съпричастни за престъплението, за което са обвинени.  Това подозрение се обоснована от данните от протоколите за претърсване и изземване на вещи от местопрестъплението, автомобила, ползван от обвиняемия Н.Г., жилището, обитавано от него и жилището, обитавано от обвиняемия И.Д., от справката от Служба по вписвания – Айтос и от показанията на свидетели. Според магистратите налична е и опасността от укриване и извършване на престъпление. Тя се извежда от характера и  изключително високата степен на обществена опасност на самото деяние, тъй като се засягат обществени отношение свързани със здравето, а в някои случаи и живота на хората.

Видно от химическата експертна справка, предмет на престъплението е високорисково наркотично вещество коноп (канабис, марихуана) с нето тегло 3162.240 грама. Иззетите при претърсванията вещи – електронни уреди, електронен термометър, везна, сушилник, овлажнител за въздуха, уред за почвени измервания, халогенни лампи и др. сочат на предварително обмислено и добре организирано престъпление, което от своя страна завишава обществената опасност на обвиняемите като възможни негови извършители.

Данните за постоянен адрес и чисто съдебно минало на тримата, трудовата ангажираност и грижата за малолетното дете на обвиняемия И.Д. не могат да игнорират опасността от укриване и извършване на друго престъпление, посочва въззивния състав.

Определението е окончателно.

Свързани статии
24 задържани при масирани полицейски акции в цялата страна Седем души в ареста заради наркооранжерия в центъра на Бургас (Снимки) Млади бургазлийки отново клиентки на прокуратурата заради наркотици Кандидат за депутат е сред задържаните за купуване на гласове Разбиха наркооранжерия на 20-годишен в центъра на Бургас, задържани са и две девойки Разбиха поредната наркооранжерия в Бургас, задържани са стари познайници (Снимки) Митничари хванаха македонец с 33 кг канабис за над 135 000 лв. (снимки) Бургаски криминоген подлуди бившата си и семейството й Задържаха четирима бургаски рецидивисти, стари познайници на полицията Сгащиха двама с 16 кг канабис край созополското село Зидарово (снимки)
Тагове
канабис оранжерия задържани
Коментари

Още от последните новини