Андрей Делчев: Не вярвам бензинът да стане 5 лв.

Андрей Делчев: Не вярвам бензинът да стане 5 лв.  - E-Burgas.com

Не вярвам цената на литър бензин да стане 5 лева, 4 лева също е абсурдно висока цена, особено, ако нямаме забрана за внос на руски суров петрол, каквато няма и каквато според международните източници няма да бъде наложена и не може да има. Въпреки че и 3 лв бяха психологическа граница преди шест месеца, сега сме вече над 3,30, а никой не си спомняше, че преди шест месеца бяхме на 2,40. Но 4 лева към момента изглежда обсолютно висока цена.

Това заяви по Нова Тв изпълнителният директор на Българска петролна и газова асоциация Андрей Делчев.

Ние имаме най-ниски цени в Европейския съюз, не само в момента, а месеци наред, в последните шест месеца. Това са анализите, които правихме, не само заради цената на суровия петрол и заради жизненото равнище. Много са факторите, но така или иначе важен е крайният ефект, и че ние ползваме и ние купуваме най-ниския и най-евтиния автомобилен бензин и дизел в момента. Много фактори може да окажат влияние върху цената на бензина, най-важният е цената на суровия петрол, който е основният източник на напрежение по отношение на цените. От една страна продължаващата война създава несигурност, както и продължаващите коментари по отношение на това ще бъде ли наложена забрана за внос на руски суров или не. От друга страна действат други фактори - големи държави освобождават и потребители, и производители. САЩ например освобождават част от стратегическите си резерви, ОПЕК макар и бавничко увеличава производството в посока на това да се задоволи пазара. Тоест, тези противоречиви фактори водят до това, че цената в момента на суровия петрол е много нестабилна, допълни Делчев.

За цената на дребно най-лошия сценарий е забрана за внос на руски суров петрол, трудности по отношение на заместването на руския петрол с друг и трудности по отношение на вноса от съседни държави. Тогава пак небето ще е таванът и никой не може да каже колко ще стане цената на литър бензин. Към днешна дата обаче 4 лева ми се струва абсурдно висока цена, при 3 лева и повече потреблението е силно свито, така че при 4 лева на практика би замрял транспорта, каза още Андрей Делчев.

Коментари

Още от последните новини