55% от легловата база за тежките случаи с коронавирус са свободни

55% от легловата база за тежките случаи с коронавирус са свободни - E-Burgas.com
Цветелина Белутова, Дневник

Близо половината от леглата, които са определени със заповед на министъра на здравеопазването за настаняване и лечение на пациенти с коронавирус, са свободни. Обобщението направи управителят на здравната каса (НЗОК) Петко Салчев в предаването "Седмицата" на "Дарик радио".

Свободни легла за пациенти с коронавирус

По думите му 55% от реанимационните легла, които са за най-тежко болните пациенти и към тях има дихателна апаратура в момента не са заети. От леглата в инфекциозните и белодробните отделения, които също са пряко ангажирани за лечението на пациенти с COVID-19, свободни са 60%.

В Здравната каса все ще не са правени изчисления колко точно са изразходваните средства конкретно за пациенти с COVID-19, защото заболяването няма отделна клинична пътека. Но предстои това да се промени, каза Петко Салчев. НЗОК е изплатила общо 203 милиона лева на лечебните заведения за дейността им през месец март, като приблизително същата е била сумата и през март миналата година.

Обезщетения за болниците

"Смятам, че имаме леко намаление на оборота с около 20% за останалите легла", каза Петко Салчев и припомни, че затова и болниците ще получават обезщетения. Такива компенсации ще получават и медиците извън болниците, както и зъболекарите. Условието е да са отчели по-ниска дейност според определена методика. Формулата вече е одобрена от съсловните организации - Българския лекарски съюз и Българския зъболекарски съюз.

Малка част от болниците не искат да получават компенсации, защото имат повече дейност по време на извънредното положение. То беше обявено на 13 март и на практика оттогава лечебните заведения приемат единствено спешни случаи и онкоболни. Плановите приеми в болниците, женските и детски консултации, както и редовните имунизации при децата бяха възстановени в началото на тази седмица.

Тестове за коронавирус

Не всеки, който иска да се изследва за инфекция от коронавирус, ще може да разчита средствата за това да бъдат покрити от Здравната каса. Условията са:

пациентът да има симптоми
тестът да е назначен от личния лекар

Финалното решение се взима от Регионалната здравна инспекция (РЗИ).

"Нали разбирате, че, ако сега кажем, че Здравната каса ще покрива всички тестове, всички български граждани ще се наредят да правят тестове", коментира Петко Салчев в отговор на въпрос, дали процедурата не е твърде сложна. Управителят на Здравната каса коментира, че фондът е съобразил възможностите си спрямо препоръките на епидемиолози в страната.

Свързани статии
Ивайло Мирчев: Време е да им кажем "довиждане" на ГЕРБ в големите градове Христо Иванов: Приемането на еврото гарантира забогатяване на страната 903 са новозаразените с ковид за последното денонощие Ангел Кунчев: Трябва да вземем мерки сега, за да не пълним пак болниците 643 са новите случаи на коронавирус 435 са новозаразените с ковид у нас Вирусолог: Коронавирусът не изчезва, продължава да мутира 321 са новозаразените с коронавирус Проф. Христова за ковид: Най-страшното вече е зад гърба ни Новите случаи на ковид у нас отново надхвърлиха 2000
Тагове
коронавирус българия
Коментари

Още от последните новини