220 пожара са вилняли у нас само за денонощие

220 пожара са вилняли у нас само за денонощие - E-Burgas.com

220 пожара е имало през изминалото денонощие на територията на България. Това каза директорът на ГДПБЗН гл. комисар Николай Николов в БТВ „Тази сутрин". Той допълни, че огънят е засегнал над 26 хил. дка горски фонд. Той посочи, че той е наредил спирането на движението по АМ „Струма", където пожар в депо за отпадъци затвори пътното съоръжение. При висока температура огънят е изключително опасен за подобен тип съоръжения - стоманобетонна конструкция. Може да е фатално, затова съоръжението не се пуска, трябва да се обследва ситуацията и да не се поема излишен риск да пуснем движението, допълни Николов. Той посочи, че собствениците на обекта са се опитали да го убедят, че пожарът е умишлен. „Към момента това не ни интересува - дали е умишлено или по друг начин. Разследва се, ще стане ясно как", допълни шефът на пожарната.

Главен комисар Николов поясни, че има няколко работни версии за причините за пожара - умисъл, при извършването на товарно-разтоварни дейности или неволно изхвърлена цигара. Това са леснозапалими вещества и материали. Опасни са, защото при изгарянето си образуват изключително гъст дим с цялата Менделеева таблица, която е опасна за хората. За радост, бързо успяхме да поставим измервателни станции и да получим доказателство, че не е опасно, допълни той.

Директорът на Пожарна безопасност заяви, че трети ден огнеборците се опитват да овладеят огъня на сметището в Шишманци. В Свищов обстановката също е усложнена заради силния вятър, но ситуацията е под контрол - 50 дка е засегнатата площ, а на терен работят над 30 пожарникари. Принуди да вкараме тежка техника, с която да заградим сметището, за да не се разпространи в гората. То е характерно с това, че до края на тази година трябва да бъде рекултивирано на 100%, а проблемът е нерегламентираното изхвърляне на отпадъци, заяви Николов и каза още, че шефът на Агенция „Пътна инфраструктура" е подал разпореждане да бъдат проверени всички участъци от магистрали, където има сметища.

Щефът на пожарната заяви, че през нощта е евакуиран цял хотел във „Велинград". Над 200 души бяха изведени, без нито един да пострада. Късо съединение в сауната на СПА центъра - задимяване. Нищо опасно не е станало, защото персоналът е бил добре обучен, уточни Николов.

Коментари

Още от последните новини