18 милиона евро за наблюдение на границата с Турция

18 милиона евро за наблюдение на границата с Турция  - E-Burgas.com

18 милиона евро ще бъдат заложени в обществена поръчка за Интегрирана система за наблюдение на българо-турската граница в участъците, в които към момента такава не е изградена. Парите са част от 160-те милиона лева, които ЕК отпусна на България за справяне с миграционната криза.

Това сподели зам.-министъра на вътрешните работи Филип Гунев на специална пресконференция днес. В момента предстои серия от обществени поръчки, които МВР ще направи за борбата със справяне с миграционния натиск.

Гунев представи част от "съществените инвестиции", които предстои да бъдат направени:

- развитие на системата ТЕТРА на МВР - основен начин за комуникация по границите на България, където няма покритие /за над 29 млн. евро/;

- закупуване на IT оборудване и развитие на Националната шенгенска информационна система за над 20 млн. евро;

- закупуване на високопроходими автомобили за всички ОДМВР по външните граници и за ГД „Гранична полиция” - над 400 автомобила /за повече от 31 млн. евро/;

- закупуване на 500 контейнера за ГД „Пожарна безопасност и защита на населението”, които могат да бъдат използвани за настаняване на мигранти в случай на криза /малко над 5 млн. евро/.

Част от поръчките са пуснати за предварителен контрол към Агенцията за обществени поръчки.

Зам.-директорът на „Гранична полиция” старши комисар Стоян Иванов информира, че следващата ще бъдат обявени конкурси за над 600 служители – сътрудниците по охрана. Те ще бъдат назначени по допълнително щатно разписание в рамките на около месец и ще работят изцяло по охрана на външните граници – с Турция, със Сърбия и отчасти морска граница.

Правомощията им ще са като на гранични полицаи и, след подготовка в рамките на две седмици, ще изпълняват съвместни задачи заедно с тях.

Коментари

Още от последните новини