Затяга ли се обръчът около Бургас? По-строги мерки в Сливен, Варна и Ямбол на прага на тъмночервената зона

Затяга ли се обръчът около Бургас? По-строги мерки в Сливен, Варна и Ямбол на прага на тъмночервената зона - E-Burgas.com

Въведени са по-строги противоепидемични мерки в област Сливен заради нарасналата заболеваемост от COVID-19- 532 на 100 000 души население при средна за страната под 400 души.

Мерките ще са в сила от днес до 31 октомври, включително. Целта е да се ограничи разпространението на вируса и да се предотврати увеличаващия се натиск върху болничните заведения. „Това са мерки в името на здравето и живота на децата и родителите ни, на колегите и всички близки“, каза областният управител Минчо Афузов.

В областната МБАЛ „Д-р Иван Селимински“ са разкрити 132 COVID-легла и 13 реанимационни. Лечебното заведение поема тежките случаи на коронавирусни инфекции в областта. В МБАЛ – Сливен към ВМА болничните легла са 40, в МБАЛ „Хаджи Димитър“ – 60, като предстои да бъдат разкрити допълнително легла.

По данни на РЗИ само през последните дни са диагностицирани близо 60 ученици и 30 учители, под карантина са 31 класове, предимно в Сливен.

Междувременно още две съседни на Бургас области Варна и Ямбол са на крачка да влязат в тъмнорвената зона на виртуалната ковид карта, което от своя страна да доведе до затягането на мерките и при тях. Във Варна в момента заболеваемостта е 450.1 на 100 хил. души през последните 14 дни, а в Ямбол 460 на 100 хил. души. За да бъдат оцветени в тъмночервено двете области трябва да надхвърлят 500 заразени на 100 хил. души в период от 14 дни. 

Към момента данните на Бургас все още са сравнително добри с с 313.2 на 100 хил. души.

Коментари

Още от последните новини