Задръжте си шарана! На изток от Айтос ядем морска риба на Никулден

Задръжте си шарана! На изток от Айтос ядем морска риба на Никулден - E-Burgas.com

Нукулден е. Празник на моряците, пътешествениците, търговците и банкерите. Не че първите и последните имат много общо помежду си, но и на християнството понякога не му стигат светиите.

Празник също и на Бургас. По морска и рибарска линия разбира се, не по банкерска. И ако на Коледа се коли и яде прасе, то традициите повелят на Никулденската трапеза да се сервира шаран. Който между другото е наричан водна свиня, заради охранеността си и способността да поглъща всичко пред муцуната си, предимно от дъното. Причината за това откриваме в една спорна легенда, каквито разбира са повечето религиозни ритуали. Шаранът бил важна част от Никулден, тъй като навремето спасил живота на Свети Никола. Веднъж, когато светецът плавал с лодката си в морето и излезлите силни вълни пробили дъното й, той бръкнал с ръка във водата, хванал един шаран, запушил с него пукнатината и се спасил.

Легендата има няколко различни вариации, но общо взето това е същината. Можем да спрем за секунда и помислим какво е търсил един шаран сред морските вълни или как точно може физически да се запълни дупка на лодка с риба, но няма смисъл. Както казахме, обичаите са си такива каквито са и в тях логика трудно може да намерим.

А и обяснението вероятно е много по-просто и скучно. Доста неудобно за историята щеше да бъде, ако Свети Никола беше използвал паламуд или калкан например, за да се спаси в морската буря. Тогава векове наред на Никулденска трапеза щяха да се радват само морските хора, а всички останали по логистични причини щяха да чакат да дойде Коледа и да отпразнуват края на постите с прасенце, чиято кочина поне може да бъде скована навсякъде.

Познайте какво обаче! Добрата новина е, че бургазлии могат да отпразнуват своят Никулден като истински морски хора и да сложат морска риба на трапезата си, без да се притесняват от сюжетните дупки в историята. Все пак празнуват моряците и рибарите, а те едва са имали късмета на Свети Никола и вероятно единственото място, на което са улавяли шаран е пазар “Краснодар”. А и вкусовите качества на паламуда, трудно могат да се сравнят с тези на шарана, но там все си знае за себе си...

Затова нашият призив е: Яжте спокойно морска риба днес! Свети Никола няма да се разсърди.

Коментари

Още от последните новини