Забраняват на граждани от 16 държави да влизат у нас

Забраняват на граждани от 16 държави да влизат у нас - E-Burgas.com
foxnews.com

Граждани от рискови държави няма да бъдат допускани да посещават територията на република България, обяви здравният министър Кирил Ананиев пред bTV.

Малко по-късно той подписа съответната заповед за ограниченията. 

Заповедта гласи, че от 00:00 часа на 18 март временно се забранява влизането на територията на България на гражданите на Китай, Иран, Бангладеш, Индия, Малдиви, Непал, Шри Ланка, Испания, Италия, Корея, Франция, Германия, Нидерландия, Швейцария, Великобритания и Северна Ирландия.

Изключение са гражданите с постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване на територията на Р България и членовете на техните семейства. 

С друга своя заповед Ананиев разпореди разкриването на временни звена за граничен здравен контрол на няколко ГКПП: Гюешево, Видин, Връшка чука, Маказа - Нимфея и Илинден – Ексохи.

По-рано шефът на националния оперативен щаб Венцислав Мутафчийски съобщи, че ще се разшири кръгът от лица, които подлежат на задължителна карантина и с тези, които се завръщат от Франция, Германия, Швейцария, Великобритания и Нидерландия. Към момента карантината е задължителна за хора, които се връщат от Китай, Южна Корея, Иран, Италия и Испания.

Междувременно от българското външно министерство разпространиха нова информация за нивата на риск в редица държави. Китай и Иран, където заразените от коронавируса са изключително мното, попадат в най-рисковото Ниво 5. Според класификацията на ЕС, която се ползва и от българската държава, това означава - преустановяване на всякакви пътувания и незабавно напускане на страната.

В Ниво 4 влизат редица европейски държави с големи български диаспори и посещавани редовно от български граждани - Германия, Франция, Италия, Испания. За тези страни препоръката е спиране на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост. В тази категория МВнР включва и редица неевропейски държави - Република Корея, Северна Корея (КНДР), Бангладеш, Индия, Малдиви, Непал, Шри Ланка.

В групата на страните с повишено ниво на риск (Ниво 3), в които не бива да се пътува в определени райони, освен ако е наложително, влизат САЩ, Япония, Швейцария, Норвегия, Дания, Швеция, Нидерландия, Белгия, Австрия.

Съседките ни Сърбия, Румъния и Гърция се намират в Ниво 2, за което се изисква повишено внимание. Тук външно министерство включва още Малайзия, Катар, Австралия, Канада, Чехия, Финландия, Португалия, Сингапур, Словения, Естония, Исландия, Ирландия, Полша.

От МВнР отново напомнят, че е най-добре „българските граждани да не пътуват извън или към България, да отменят вече планирани пътувания и да спазват указанията на институциите у нас и в чужбина”. Още на 15 март ведомството констатира, че пътуванията към или от България с всякакви видове транспорт са практически невъзможни заради непрекъснато променящата се ситуация по границите навсякъде.

Коментари

Още от последните новини