За първи път и общини ще се борят за отличия на BURGAS BUSINESS AWARDS

За първи път и общини ще се борят за отличия на BURGAS BUSINESS AWARDS  - E-Burgas.com

Общини от областта за първи път ще участват в номинациите на BURGAS BUSINESS AWARDS и ще се борят за престижно отличие, което организаторите са предвидили с идеята то да бъде мотив и стимул в надграждането на взаимодействието между предприемачеството и местните администрации. Почетното отличие е част от наградите за принос в развитието на бизнеса в региона. Номинираните общини са:   

Созопол – градът, в който всички се връщат

През последните 4 години община Созопол бележи изключителен прогрес в развитието си не само като любима дестинация на туристи, но и като притегателно място за инвестиции. Екипът на кмета Тихомир Янакиев проектира и осъществява множество инфраструктурни и социални проекти, които подобряват непрекъснато стандартите за живот, туризъм и бизнес.

Пътната мрежа в цялата община се подобрява непрекъснато, което решава редица логистични проблеми и комуникацията между населените места.

За привличането на туристи и насърчаване на бизнеса община Созопол прави стъпки към удължаване на сезона. За първи път тази година септември се превръща в месец на  културата, който продължава 40-годишната културна традиция на фестивала на изкуствата „Аполония“. До края на месеца в града, както и в близкия Черноморец ще се проведат редица културни събития, а извън този месец Созопол продължава да изпълнява и богатата си културна програма през цялото лято. Тук гостуват и много състави от побратимени градове в Турция, Испания и Гърция.

Царево – скритото бижу на юг

Община Царево е мястото на юг, където се сливат комфорта и спокойствието, историята и възможностите за пълноценна почивка. Една от най-гостоприемните общини приема гостите си отворени обятия към опознаването на района и неговото богато наследство.

Икономическият облик на община Царево се определя от многообразното производство на стъклопластмаси за яхти, лодки, водни пързалки, шейни, санитарно оборудване и др., които намират пазар в цяла Европа. Тук е и най-голямото пристанище на юг от областния център Бургас, като най-голямото му предимство е неговата близост до изхода на Босфора. Водата в акваторията му е най-чистата по цялото крайбрежие. Международният му статут е сред факторите, които правят пристанището в град Царево особено предпочитано от яхтсмените.

С многообразието на забележителности от различен характер (природни, исторически, архитектурни) Община Царево се очертава като една от най-атрактивните по отношение на туристическата сфера. Уникалното съчетание на море, планина и реки, екзотична растителност и многообразие на животински и растителни видове, наред с традициите и автентичната Странджанска култура и обичаи, предоставят разнообразни възможности за развитие на туризъм - опознавателен , екотуризъм, яхт туризъм, фото и хоби туризъм , ловен туризъм и др. 

Сунгурларе - долината на виното с амбиция в развитието на винен туризъм

Сунгурларската долина е малко кътче от рая. Тя е сгушена в южните подножия на балкана. В общината основният поминък е лозаро- винарството. Тук се пазят вековни традиции в отглеждането на грозде за хубаво българско вино. В сунгурларска долина се отглежда най- добрия червен мискет за производството на бяло вино, който е наричан още Сунгурларски мискет. Сред сортовете вина, които са се отглеждали в Сунгурларе са още Мускат Отонел, Ракацител, Памид, Кераца, а в по- новата история на винопроизводството в региона са засадени лозови масиви със сортовете Каберне Совиньон, Каберне Фран, Мерло и Сира.

Бъдещето на Сунгурларе е насочено към модерното винопроизводство. Безспорно, лидерът във винопроизводството в региона е „Винекс Славянци“, който разполага с пет производствени бази в района и обработва над 7000 дка лозови масиви, от които се произвеждат тихи вина, пенливи вина, ракии и ликьори. Като всяко голямо предприятие се залага на масовото производство и реализация на международните пазари.

Интереса от страна на български и чуждестранни туристи към долината на виното нараства.  Увеличава се и желанието за инвестиции в нови лозови масиви и винарски изби. В бъдещите планове на общината е да се развива селски туризъм. Общината търси възможности за привличане на инвестиции и прави постъпления за развитието на туризма. Сред плановете на общинското ръководство е да се даде допълнителен тласък на местните винопроизводители за развитието на винен туризъм в долината.

Коя ще е първата община победител на BURGAS BUSINESS AWARDS ще стане ясно в паметната вечер на 25 април в хотел „България“, когато е третата гала церемонията по връчването на наградите.  

Галерия
Коментари

Още от последните новини