За какво е полезен Витамин Ц?

Витамин Ц
Витамин Ц

Доброто здраве изисква полагане на целенасочени грижи за тялото ви. Консумирането на свежа и богата на ценни вещества храна е сред начините да сте винаги изпълнени с енергия и да сте тонизирани. Приемът на много течности и активното движение са също сред нещата, които са от значение за доброто ви здравословно състояние. 

Не винаги човек успява да си осигури всички минерали и витамини, нужни за правилната работа на органите и системите в организма. Това на свой ред налага допълнителния прием на хранителни добавки с доказано действие, които можете да пиете под формата на таблетки. Те се взимат в определен грамаж и според това дали са за деца или възрастни. Сред най-често приеманите продукти от този вид е Vitamin C, който се усвоява много лесно и е отговорен за правилното протичане на разнообразните процеси във вашето тяло.

Какви са ползите от употребата на Витамин Ц?

Статистиката сочи, че не винаги хората успяват да го осигурят на организма си само и единствено с дневното меню – много от продаваните в супермаркетите хранителни продукти не са с добро качество, което подлага под съмнение количеството Vitamin C, съдържащо се в тях. Това прави допълнителното суплементиране силно препоръчително, като ползите за вас ще са:

  • свободните радикали се неутрализират – всеки знае, че те са сред водещите причини за развитието на раковите клетки, затова не пропускайте приема на Витамин Ц и извършете превенция;
  • състоянието на кожата става значително по-добро – ако ви направи впечатление, че тя не е в най-добрия си вид, то е много вероятно да се касае за недостиг на елемента;
  • помага за по-бързото възстановяване след спорт и за по-голямата издръжливост – активно спортуващите имат двойна нужда от енергия и полезни вещества, които да помагат за растежа на мускулите и за пълноценното възстановяване след изтощителна тренировка; 
  • настинките ни спохождат по-рядко – още едно полезно действие на Витамин Ц, който е необходим не само по време на боледуване, но и преди настъпването на грипния сезон, като профилактично средство;
  • желязото се усвоява по-добре – благодарение на Vitamin C усвояването на желязото от организма е пълноценно, което е още един сериозен довод да го приемате под формата на добавки.

Витамин Ц може да се открие в храни като портокали, лимони, мандарини, пъпеши, брюкселско зеле, броколи, чушки, домати, киви и др. Колкото повече свежи плодове и зеленчуци консумирате, толкова по-голямо количество от веществото ще си набавите, но отменя ли това необходимостта от приема му под формата на капсули? Невинаги успявате да се храните балансирано и пълноценно, което е причина да се замислите за прием на Vitamin C под формата на добавки.

Как да разберете, че имате недостиг на веществото?

Дефицитът на Витамин Ц води до хронична умора, възпаление на венците, често пукащи се капиляри, трудно зарастващи рани и други неприятни състояния, които не бива да пренебрегвате. Изследванията сочат, че най-уязвимата група хора с недостиг на елемента са пушачите, спортуващите, хронично болните, хората с еднообразно хранително меню и бебетата, които се хранят неправилно. Ако попадате в някоя от тези категории, е добре да изследвате стойностите на Витамин Ц в организма и да започнете прием на добавки, ако показателите са ниски.

Защо да си го набавяте чрез добавки? 

Приемът на Витамин Ц под формата на хранителни добавки е сигурен начин, че ще успеете да осигурите на организма си необходимите количества от веществото. Рискът от предозирането му е минимален, защото той се освобождава по естествен път чрез урината. Все пак е добре да спазите указанията на производителя, за да не се стигне до странични реакции. Количеството може да варира от 40 мг до 120 мг – според възрастта, пола и индивидуалните потребности на организма.

Коментари

Още от последните новини