ЮНЕСКО одобри Узунбуджак за биосферен резерват

ЮНЕСКО одобри Узунбуджак за биосферен резерват - E-Burgas.com
Резерват Узунбуджак /снимка: Уикипедия

Решението е признание, че съответната територия се управлява по целесъобразен и устойчив начин

ЮНЕСКО одобри обявяването на "Централен Балкан", "Червената стена", "Сребърна" и "Узунбуджак" за биосферни резервати. Това стана на 29-ата сесия на Междуправителствения координационен съвет по Програмата "Човекът и биосферата", състояла се в Париж от 12 до 15 юни, съобщи news.bg.

С решението си Съветът потвърди, че четирите биосферни резервати отговарят на изискванията и принципите на Севилската стратегия. Номинирането им беше подкрепено от местните общности и отговорните държавни институции.

Биосферните резервати са инструмент за устойчиво развитие на регионите, основаващо се на чиста и съхранена природа и на производството и предлагането на сертифицирани местни продукти и регионални марки с висока добавена стойност. Членството към световната мрежа на биосферните резервати е международно признание за това, че съответната територия се управлява по целесъобразен и устойчив начин, съгласно националното законодателство и в съответствие с общоприетите принципи за добро управление.

Резерватът Узунбуджак е разположен между селата Кости (община Царево) и Сливарово (община Малко Търново) и се намира в долината на Резовска река на близо 20 километра от устието на реката. Релефът е разчленен, като надморската височина варира между 50 и 300 м.

Климатът е континентално-средиземноморски и е по-мек, поради близостта си до бреговете на Черно море. През цялата година средните месечни температури не падат под 0°C (през януари са 2 – 3 градуса по Целзий). Почвите са канелени и жълтоземни.

През Узунбуджак преминават река Резовска, река Каретарски дол и Лопушница, която се влива в първата.

Коментари

Още от последните новини