Всяка област ще може да налага нови ограничения срещу COVID-19

Всяка област ще може да налага нови ограничения срещу COVID-19 - E-Burgas.com

Извънредната епидемична обстановка в страната се удължава с две седмици - до края на юли.
Това стана ясно след среща между Националния оперативен щаб и министър-председателя Бойко Борисов. Здравният министър Кирил Ананиев каза, че ще се засили контролът за спазването на сегашните мерки. Областните щабове ще могат да налагат нови ограничения при необходимост.

Удължаването на извънредната епидемична обстановка идва с препоръки към областните щабове за засилване на контрола по спазване на мерките.

Здравният министър запазва и възможността си в зависимост от ситуацията в страната да може да издава заповеди за намаляване на разпространението на коронавируса.

Важно уточнение - при професионална изява, като например събитие, на което човек води програма, дава пресконференция или е говорител в телевизия, носенето на маска не е задължително.

Със заповед на здравния министър ще се определят и държавите, чиито граждани ще могат да влизат в България, както тези, които ще бъдат на 14-дневна карантина.

Щабът на всяка област на страната ще може да въвежда нови мерки - в зависимост от обстановката в региона. Препоръката: масовите мероприятия да се намалят до минимум.

Коментари

Още от последните новини