Всеки трети чифт слънчеви очила не съответства на изискванията, установи проверка

Всеки трети чифт слънчеви очила не съответства на изискванията, установи проверка - E-Burgas.com

Всеки трети чифт слънчеви очила на пазара има несъответствия с изискванията за пускане на пазара. Това установи проверка на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) в 291 търговски обекта в цялата страна.

При един от общо 266 модела лабораторно изпитване е установило, че продуктът представлява опасност за зрението на потребителите, защото не покрива изискванията за UV защита. Други четири модела са опасни, защото коефициентът им на пропускане на светлина е по-малък от допустимото. Всички опасни продукти ще бъдат изтеглени от пазара.

Проверени са общо 737 броя различни модели очила и са установени 266 несъответствия. Най-често срещаното нарушение - в 99 случая, е липса на инструкция за ползване на български език. При 53 чифта очила е липсвала маркировка за съответствие.

Инспекциите са проведени извън специализираните оптики, за да се обхванат по-малките търговски обекти и складовите бази, където обикновено се регистрират най-много нарушения на законодателството, се казва в съобщението.

Коментари

Още от последните новини