Всеки месец едно недоносено бебе ослепява

Всеки месец едно недоносено бебе ослепява - E-Burgas.com

Годишно по 12 недоносени деца у нас губят зрението си изцяло и броят им се увеличава предаде "Нова". Оказва се, че липсва достатъчно организация за ранното диагностициране на проблема. Ретинопатия на недоносеността – едно от най-сериозните нарушения при децата, които са родени преждевременно. Колкото по-малко се роди едно бебе, толкова по-вероятно е да се сблъска с това него.

Всеки месец по едно дете в България ослепява. Става въпрос за много често срещан проблем при недоносените деца, които са 10% от всички новородени. Проблемът е, че много често лечението се забавя. Така процесът става необратим.

Основната причина за нарушението е, че ретината не е достатъчно развита. Самата грижа за малките деца също увеличава риска. Например кислородолечението и механичната вентилация, които им помагат да дишат, защото дробовете им не са готови да се справят сами.

„Понякога дори ранната интервенция не може да помогне на детето, когато то е в 24-25-26 седмица. Незрели са кръвоносните съдове в ретината. Дори да го лекуваме, за съжаление, заболяването прогресира и се стига до отлепване на ретината. Според наши собствени резултати  ретинопатията засяга около 20 – 23% от всички недоносени деца, като най-засегнати са тези, родени преди 30-та”, обясни  доц. Александър Оскар – началник на клиниката по очни болести в "Александровска" болница.

Това са деца, които ако се бяха родили преди 10 години, надали щяха изобщо да оцелеят. През този период неонатологията се развива много. Но в случая повече оцелели, означава повече потенциално застрашени от усложнения.

По план Даная е трябвало да се появи на бял свят след 8 дни. Но е решила, че иска да поеме въздух още в края на март. И вече от 3 месеца спи спокойно, отделно от майка си, въпреки че в началото лекарите не възлагали надежди за оцеляването й.

Два месеца по-късно лекарите в родното Русе й правят скрийнинг и откриват ретинопатия. В края на май казват, че трябва да бъде транспортирана в София за лазерна операция. Тя е направена в Софийската педиатрия почти веднага след пристигане. Ако майка й беше се забавила, днес Даная нямаше да вижда света бял.

За радост заболяването е овладяно. Но не напълно. Трябва да й се прави скрийнинг на всеки 2 седмици. И точно скрийнингът за диагностика е разковничето по-малко недоносени да ослепяват. Той се прави с уред в първия месец след раждането. Но не на всички недоносени.

Ретинопатията има 5 стадия. При първите два е още рано за лечение, но след 3-тия вече може да е твърде късно. Има няколко предпоставки да се закъснява и съответно да се стига до безвъзвратна загуба на зрение.

Инициативата за взаимопомощ между болниците и специалистите идва от тях самите. И според доц. Оскар това е правилно, но недостатъчно – трябва да се помисли за комуникацията между болниците и на ниво Здравно министерство. Появява се и друг познат проблем – недостигът на медици.

Има по-малко от 10 такива специалисти у нас. Други лекуват с алтернативни методи, но лазерният е най-ефективен. А децата, които не са родени в София, се налага бъдат транспортират спешно в столицата до 72 часа от диагностицирането. Разбира се, пътят крие своите рискове. Спънка пред лечението на децата е и апаратурата, чрез която се извършва скрийнингът. Става дума за дигитални ретинални камери.

Един такъв апарат струва над 100 000 евро и в България в момента има 7 такива. В неонатологичната клиника на Столичната педиатрия апаратурата е дарена от „Българската Коледа”. А според доц. Оскар такива трябва да има във всеки град с неонатологично отделение, дори да няма тесни специалисти по ретинопатия. Доц. Оскар предупреждава и за друга често срещана грешка – родители закъсняват със скрийнинга и операцията.

Лекарският съвет към родителите е да бъдат стриктни. А на родители към родители е да вярват.

Коментари

Още от последните новини