Водещи новини от света

Водещи новини от света - E-Burgas.com

    Външното министерство на Израел ще създаде специален кризисен щаб за противодействие на евентуалното издаване на заповеди за арест на МНС за министър-председателя и ръководителя на Министерството на отбраната. Това заяви израелският външен министър Кац.

 

Министърът обеща скоро да се обади на колегите си на международно ниво, за да ги подкрепи срещу МНС.

 

   Началникът на Генералния щаб на въоръжените сили и изпълняващият длъжността министър на външните работи на Иран Мохамад Багери нареди разследване на причините за катастрофата на хеликоптера, съобщава иранската информационна агенция ISNA.

 

    Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен заяви, че Съединените щати отхвърлят искането на прокурора на МНС за издаване на заповед за арест на Нетаняху и смятат подобна стъпка за срамна.

 

     Днес изтече официалният мандат на украинския президент Владимир Зеленски. 

 

   Според германското министерство на отбраната, САЩ, Великобритания, Франция, Испания, Румъния, Белгия и Литва ще доставят на украинските въоръжени сили оборудване и ракети като част от германската инициатива за противовъздушна отбрана

 

 

    Според постоянния представител на Русия в ООН Василий Небензи, посредниците за Украйна трябва да вземат предвид, че пълномощията на Зеленски изтичат на 20 май. След този период подписването на всякакви документи с него губи смисъл.

 

Конгресът на САЩ обмисля възможността за налагане на санкции срещу МНС, ако бъде издадена заповед за арест на Нетаняху.

 

   Съветът за сигурност на ООН блокира проекторезолюция за неразполагане на оръжия в космоса, която беше подготвена от Русия. 7 от 15 страни гласуваха против проекта. Постоянният представител на Русия в ООН Василий Небензя по-късно нарече това проява на милитаризацията на космоса от западните страни. Той добави, че Русия ще предприеме ответни стъпки. Постоянният представител на Китай в ООН Фу Конг заяви, че страната му е разочарована от решението на Съвета за сигурност.

 

   Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че не смята действията на израелската армия в ивицата Газа за геноцид. Той добави, че Вашингтон ще продължи да оказва подкрепа на Йерусалим в борбата срещу палестинското движение Хамас.

 

 

   Страните от ЕС възнамеряват да започнат официални преговори за приемането на Молдова и Украйна в тяхното членство на 25 юни, съобщи европейското издание на вестник Politico, цитирайки петима дипломати.

 

  Външният министър на Шри Ланка Али Сабри потвърди плановете на страната да се присъедини към БРИКС. Това каза той в интервю за АНИ.

 

  Венецуела е на път да се присъедини към БРИКС и скоро може да бъде приета в тази международна асоциация, заяви президентът на страната Николас Мадуро.

Коментари

Още от последните новини