Внимание: Автоджамбазите крадат скъпи автомобили с ново устройство

Внимание: Автоджамбазите крадат скъпи автомобили с ново устройство - E-Burgas.com

Безключовите машини вече могат да прихванат сигнал от 10-20 метра

Ново подобрено устройство улеснява автокрадците на скъпи коли . С него от далечно разстояние те могат да копират данните от ключовете. Преди началото на зимния сезон от МВР предупреждават и за очакван бум на така наречените кражби на ключ, при които шофьорите за кратко остават без надзор автомобилите си. На този фон се увеличават и печалбите на автомафията от продажба на крадени авточасти на стари коли.

От скоро автомафията е една крачка напред и при кражбата на луксозни лимузини. Софтуерът на така наречените безключови машини е подобрен. Устройството се състои от две части, едната трябва да се приближи на по-малко от метър до ключа на собственика, за да прихване сигнал. Другата част е в съучастник, който получава сигнала и отключва колата.

Подобреният софтуер на черно струва около 7 500 евро, а с него безпроблемно може да се отключи кола за над 200 000 хиляди лева. Подобни устройства са засечени на руския пазар. Според експерти единственият начин да се предпазим е чрез заглушаване на сигнала. 

"Тази машина е ъпдейтвана и прихваща вече на по-голям периметър сигнала на този ключ. Седят на 10-20 метра, което разбира се ги улеснява крадците на автомобилите. Единият вариант е има кутиики, които като се сложи ключа вътре той спира да излъчва и няма как да му прихваната сигнала. Другият вариант е има едни торбички, в които като се сложи ключа не може да излъчва сигнал." заяви пред БНТ началникът на сектор "Престъпления свързани с МПС" - СДВР Пламен Максимов. 

Коментари

Още от последните новини