Вижте каква е празничната програма за Йорданов ден в Бургас

Вижте каква е празничната програма за Йорданов ден в Бургас - E-Burgas.com

Вече започна подготовката на събитията в програмата за 6 януари - Йордановден. Празникът, наричан още Богоявление, е познат в различните краища на България като Кръстовден, Водици или Водокръщи, заради връзката му с водата.

Поверието на този ден гласи, че всеки, който иска да е здрав и щастлив през цялата година, се окъпва или поне се измива в морето или в реката. Това се случва с ритуално хвърляне на кръста във водата. Ритуалът символизира кръщаването на водата и напомня за това, че Исус Христос е бил кръстен във водите на река Йордан от Йоан Кръстител.

Прогнозите на метеоролозите показват положителни температури и меко време на 6 януари в морския град, затова и Община Бургас приканва тази година повече бургазлии да проявят кураж и да се включат в традиционния ритуал по спасяване на кръста от Моста. Този път неговото начало е в 12.00 часа. Литийното шествие до Моста ще започне половин час по-рано /11.30 часа/ от площад "Св. Св. Кирил и Методий" и ще премине по ул. "Св. Св. Кирил и Методий" до Приморски парк - алеята на Пушкин - балюстрадата до КЦ "Морско казино" и оттам по стълбите до Моста.

Важно уточнение за участниците в ритуала е, че трябва да имат навършени 16 години и да се запишат на място /пред Моста/ от 10.00 до 11.30 часа на 6 януари. Записването, както всяка друга година, ще се извършва само срещу представяне на лична карта, документ за актуален медицински преглед и подписване на декларация, с която поемат отговорност за здравословното си състояние.

Началото на програмата за Йордановден в Бургас ще започне още в 09.00 часа в храм "Св. Св. Кирил и Методий", където бургаското духовенство ще отслужат празнична света литургия и ще продължи с освещаване на бойните знамената на Военен гарнизон-Бургас от 11:00 часа на площад "Св. Св. Кирил и Методий". Ритуалът бележи началото си през 917 г., когато преди битката при Ахелой е извършен първият водосвет.

След изваждането на кръста програмата на 6 януари в града продължава с почитане на 170 години от рождението и родолюбивото дело на поета-революционер Христо Ботев с полагане на венци и цветя пред паметника му в Морската градина /над фонтана/.

В 13:00 часа в галерия "Богориди" /ул. "Ал. Богориди" №48/ ще бъде открита традиционната изложба на тримата бургаски художници-именици - Йордан Маринов, Йордан Петров, Йордан Ангелов. Съвместната експозиция този път носи наименованието "Багри на Богоявление".

П Р О Г Р А М А

ЙОРДАНОВДЕН /БОГОЯВЛЕНИЕ/

И

170 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО

НА ХРИСТО БОТЕВ

 

06 януари (събота) 


9:00 часа 

храм "Св. Св. Кирил и Методий" 

Празнична Света Литургия по повод Йордановден

(Богоявление)

 

11:00 часа 

площад "Св. Св. Кирил и Методий" 

Освещаване на бойните знамена и

водосвет за здраве на българското войнство от гарнизон Бургас

 

11:30 часа 

площад "Св. Св. Кирил и Методий", ул. "Св. Св. Кирил и Методий" 

до Приморски парк - Моста 

Литийно шествие за спасяване на Светия кръст

 

12:00 часа 

Приморски парк  - Моста 

Спасяване на Светия кръст

 

12:30 часа 

Паметник на Христо Ботев в Приморски парк 

Тържествен ритуал по полагане на венци и цветя

по повод 170 години от рождението на Христо Ботев


13:00 часа 

ул. "Ал. Богориди" № 48 

Галерия "Богориди" 

Изложба "Багри на Богоявление"

Йордан Маринов, Йордан Петров, Йордан Ангелов

Коментари

Още от последните новини