ВАС резна наредба на община Царево - няма да глобява къмпингуващи на "Корал"

ВАС резна наредба на община Царево - няма да глобява къмпингуващи на
Снимка Да запазим Корал

Върховният административен съд е отменил Наредбата за опазване на обществения ред, с която община Царево глобяваше къмпиращи в района на плаж „Корал“. Това съобщиха от Сдружението „Да запазим Корал“. Решението на магистратите е от средата на месец април и не подлежи на обжалване, пише paragraph22.bg. Наредбата е приета в груби нарушения на Закона за нормативните актове, посочи Дончо Бораджиев от сдружението. Любопитен мотив в решението на магистратите е, че тази наредба не е преминала през обществено обсъждане, а администрацията в Царево не е могала да докаже проведено такова.

„Сега хората, които са глобявани по този начин, следва да заведат дело и да поискат възстановяване на наложените им глоби, а тези, които са водили дела, и на направените разноски.“, смята адвокат Бораджиев. Не на това мнение е председателят на Общинския съвет на община Царево Даниел Скулиев. Няма законова възможност тези глоби да се претендират, смята той. Скулиев признава, че не е могъл да открие доказателства за обществено обсъждане на наредбата, защото това се е случило през 2008 г., когато той не е бил на този пост: „Своевременно сме взели необходимите мерки, тъй като на предстоящата сесия ще бъде разгледа и евентуално гласувана нова Наредба за опазване на общестевния ред. Всеки, които желае, може да се запознае с нейното съдържание, тъй като от началото на месец май тя е качена на сайта на общината. „

Очаква се до началото на активния туристически сезон да има нова наредба, след като тя бъде подложена на гласуване от местния парламент.

Коментари

Още от последните новини