Върховните съдии стават недосегаеми, контрол само над главния прокурор

Върховните съдии стават недосегаеми, контрол само над главния прокурор - E-Burgas.com

Шефовете на Върховния касационен съд и на Върховния административен съд стават недосегаеми. На контрол и разследване ще подлежи само главният прокурор. Такива промени предлага правителството, приети на спешно извънредно заседание, пише cross.bg.

Промените в НПК са по искане на Венецианската комисия, обясни премиерът Бойко Борисов. Той се мотивира, че предприемаме тези поправки в наказателния закон заради желанието ни по-бързо да падне мониторингът над страната в областта на правосъдието. Специален независим прокурор ще разследва главния прокурор.

Той няма да му бъде подчинен и обвинител номер едно няма да има право да спира негови разследвания, стана ясно още от обясненията на Борисов и на правосъдния министър Данаил Кирилов пред останалите членове на кабинета.

Борисов припомни, че предложението на правителството беше тримата големи в съдебната власт да подлежат на еднаква подсъдност и носене на наказателна отговорност, но от Венецианската комисия изразили опасения, че така се нарушавала съдебната независимост.

"Създаваме нова правна фигура. Даваме статут на прокурор, завеждащ инспектората във Върховна касационна прокуратура", заяви и Данаил Кирилов. Той обясни, че независимият прокурор, който ще разследва главния, ще се избира с 2/3 квалифицирано мнозинство от прокурорската колегия на ВСС.

С промените премиерът пък се надява всички в съдебната система да се успокоят и да си вършат работата, без да се занимават с несвойствената за тях политическа дейност. "Основният закон е Конституцията и ние в рамките на него правим всичко, което е необходимо, в рамките на неговите правомощия. Надявам се всички в съдебната система да си гледат работата и да не се занимават с партийни дела, защото не е тяхна работа", заключи Бойко Борисов.

Промени в Конституцията не се налагат, всички законодателни корекции са в конституционната рамка, разясни правосъдният министър.

"Аз изпратих едно писмо до председателя на ЕК, с което исках указания да чуем какво още трябва да направи България, за да отпадне механизмът. Предложението беше да се обърнем към Венецианската комисия, което направихме. Дойдоха голяма група, обсъдиха го с всички. Вчера излезе документ от 15-16 страници анализ, исторически, с препоръки. Извънредността на заседанието е да покажем желанието ни да се съобразим с всички препоръки", заяви в началото на правителственото заседание Борисов.

По думите му, след като се приемат препоръките във вид на законови промени, ще се направи всичко възможно депутатите на ГЕРБ с подкрепата на партньорите от Обединени патриоти да гласуват поправките в пленарната зала.

Така затваряме кръга от ангажименти, поети към ЕК, допълни премиерът, като уточни, че е информирал и новия председател на комисията.

Коментари

Още от последните новини