Важно: Ето каква е диагностиката на грипните вируси

Важно: Ето каква е диагностиката на грипните вируси - E-Burgas.com

Грипните епидемии настъпват типично през зимните месеци. По време на тях  участието на грипните вируси достига до 70% от всички вируси на острите респираторни заболявания (ОРЗ).

„Сега се намираме в период, през който най-разпространени са грипните вируси, риновируси, парагрипни вируси, респираторно синцитиален вирус, корона вируси, аденовируси, реовируси. Всички те имат общи болестотворни свойства: размножават се в цилиндричния епител на лигавицата на горните, а понякога и на долните дихателни пътища (носа, гърлото, устата, трахеята, бронхите), общ механизъм на предаване на инфекцията-въздушно- капков път и често имат сходна клинична картина на заболяването. Бактериите участват най- често като вторични причинители”, обяснява д-р Татяна Николова, вирусолог в медицинска лаборатория „ЛИНА”. 

Грипното заболяване започва класически  с внезапно начало на висока температура, втрисане, главоболие, болки по малките мускули и суха кашлица. На пациентите със съмнение за грип, може да се помогне с противовирусен препарат, особено, ако е приложен през първите 48 часа от началото на заболяването.

Ранното разграничаване на  грипните вируси от останалите вируси  позволява на лекари и пациенти да вземат бързи и навременни мерки за лечение и намаляване риска от усложнения.

Медицинска лаборатория „ЛИНА”,  както всяка година, е включила в диагностиката на грипните вируси широк набор от вирусологични и серологични методи:

Вирусологичен метод- бърз метод. Ранна диагностика на грип А и грип В от носен секрет през първите дни на заболяването – до 3- 5 ден от началото на заболяването. Представлява хроматографски имунен анализ за пряко и качествено откриване на вирусни антигени с висока специфична чувствителност. Изолирането на вируса е най- сигурният начин за доказване на причинителя на заболяването. Резултатът се получава до 2 часа за Бургас, Варна и Ямбол и до края на работния ден за Айтос, Карнобат, Поморие, Несебър, Созопол и Царево.
Серологични методи- имуноензимен метод /ЕЛАЙЗА/ за откриване на специфичните ранни антитела  на Грип А и Грип В- /Influenza A IgM;  Influenza B IgM/- като техният пик е 10-14-ия ден от началото на инфекцията. Този клас антитела се задържат около 2 месеца. Имунитетът е краткотраен от 3-6 месеца до 1-2 години.  Изследването се извършва с кръвна /серумна/ проба. Резултатът се получава до 2 дни.

Респираторните инфекции с вирусна етиология са всеобщо разпространени- сред възрастни и деца.
Грипната инфекция след заразяване може да протече от общо леко неразположение до тежко животоопасно състояние. Това зависи от вирулентността на вирусния причинител, от неговото количество, от възрастта и имунното състояние на пациента. По- тежко е протичането на грипа е при децата и възрастните, страдащи от други съпътстващи заболявания.

Изключително важно е да се определи грипният причинител на вирусното заболяване в  социалните заведения или общност- затворени колективи с други основни и водещи хронични заболявания, така че да може да се вземат подходящи превантивни мерки.


 

Коментари