В Спешното отделение тренират реакции при бедствени ситуации

В Спешното отделение тренират реакции при бедствени ситуации - E-Burgas.com

 

Лекарите  и медицинските сестри в най-натовареното отделение на УМБАЛ Бургас  тренират по специално разработен план

Лекарите  и медицинските сестри в Спешното отделение на УМБАЛ Бургас тренират реакции при критични и бедствени ситуации по специално разработен план. Той е част от амбициозната програма на новия началник на отделението д-р Здравка Инджова – уважаван специалист по реанимация и интензивно лечение с над 20 години стаж в болницата. Само преди два месеца тя пое щафетата от друг опитен лекар – д-р Лилия Линкова, с която в момента работят като отличен екип. Новият началник на отделението надгражда добрите практики, въведни от своя предшественик, и едновременно с това разработва нови. Планът  на д-р Инджова за развитие на Спешно отделение носи абревиатурата КОК – комуникация, организация, квалификация.

„По отношение на квалификацията, като допълнение два пъти месечно лекарите и медицинските сестри тренират реакции при критични състояния – пострадали при катастрофи, природни бедствия, пациенти с тежки травми, инфаркт, инсулт, удавяне, отравяне (интоксикация) и всички други нарушения на основните жизнени функции.  Въпреки че всеки ден се сблъскваме с  част от ситуациите, тренировките са важни. Симулираме сценарии, максимално близки до реалността. Тренировките са придружени и с теоретични семинари", обясни д-р Инджова.

Началникът на отделението споделя, че е въведена и практиката на клинични одити при заплетени случаи. При тях  медицинският персонал на отделението се събира, обсъжда и отново подлага на анализ действията си, като целта е да се намери оптималното за пациента лечение. Предвидени са и допълнитeлни квалификационни курсове за лекари и медицински сестри.

Вторият приоритет от плана е свързан с организацията и по-точно с триажа на пациентите.

„Съкращаваме пътя на пациента от постъпването му до оказването на нужната медицинска помощ в Противошокова зала  или хоспитализирането му в отделение на болницата. Предишното ръководство на Спешно отделение е постигнало добри резултати в тази област, защото на централния вход има обучени медицински сестри – супервайзори, които насочват пациентите и им дават информация", допълва д-р Инджова.

Спешно отделение е не само едно от най-натоварените, но и звеното, което е в най-активна комуникация с останалите структури на болницата.

„Ние сме крайъгълният камък, в който се пресича пътят на всички специалности. Например при пострадали от ПТП се викат хирурзи, неврохирурзи и други в зависимост от травмите. Това налага бърза и добра комуникация, за което създаваме алгоритми и схеми за представяне на пациента. Наскоро въведохме специален формуляр, който показва състоянието на болния в динамика. В него се описват травмите, извършените манипулации и резултатите от изследванията тук", казва началникът на Спешно отделение д-р Инджова.

Макар в края на активния сезон, пациентопотокът в Спешно отделение е почти същият, както през летните месеци. През август помощ там са потърсили 3700 души, а само от 1-ви до 20-ти септември техният брой е 2100.

Коментари

Още от последните новини