В сила е жълт код за опасно силен вятър

В сила е жълт код за опасно силен вятър - E-Burgas.com

Почивните дни ще преминат под знака на истинската бяла зима. Преминалият студен атмосферен фронт свали температурите, а в началото на следващата седмица предстоят най-студените дни на януари.

В събота сутринта ще посрещнем изгрева с разкъсана облачност или дори ясно време почти в цялата равнинна част на страната, съобщава NOVA. В хода на деня обаче облачността ще се увеличава. На много места в Западна и Централна, и в отделни райони на Източна България ще превали сняг. Снеговалежите ще са по-интензивни в планините и около тях. Ще продължи да духа леден вятър от Северозапад, с който температурите ще останат ниски. В най-топлата част на денонощието термометрите ще се колебаят около нулата - между минус 3 и плюс 2 градуса.

В сила е жълт код за опасно силен вятър със скорост до 60-70 км/ч. А в 4 области на Западна България - София, София-област, Перник и Кюстендил предупреждението е за отрицателни температури през целия ден.

По планините ще вали сняг – по-значителни количества се очакват в Стара планина. В комбинация с вятъра ще има предпоставки за навявания и преспи. Вятърът ще е бурен и студен със силни пориви по високите и открити места. Дневни температури – между минус 9 и минус 16 градуса.

След временно спиране на валежите, в неделя отново ще превали сняг в планините, около тях и на места в Дунавската равнина. Остава ветровито с мощни пориви в западната половина на страната. С леки колебания сутрешните температури ще са до минус 7 – минус 8 градуса, а дневните ще се движат около нулата.

В първите дни на следващата седмица нахлуването на студен въздух ще продължи и температурите ще паднат още. В понеделник, след слаби снеговалежи в западните и централните райони до обяд, следобед облачността ще започне да се разкъсва. През нощта и рано сутринта във вторник студът ще достигне своята кулминация с температури около и под минус 15 градуса в традиционно студените места в Западна България. Термометрите ще са най-ледени там, където облаците са минимални. След това, до края на седмицата обилни и продължителни снеговалежи не се очакват. Около средата на периода вятърът постепенно ще отслабне, а към края на работната седмица и температурите ще се повишат до по-поносими дневни стойности.

Свързани статии
И днес температурите ще варират около нулата, отново силен вятър по морето Жълт код за ниски температури в цялата страна Жълт код за вятър в десет области от страната Обявен е жълт код за силен вятър в Бургаска област Силен вятър и в неделя, температурите падат Опасно силен вятър и днес Опасно силен вятър в Източна България и днес Все по-топло, но ветровито в следващите дни Предупреждение за опасно силни пориви на вятъра в Бургаско Вятър и по-ниски температури днес, по морето и дъжд
Тагове
вятър
Коментари

Още от последните новини