В петък обявяват нови мерки на национално ниво и по области

В петък обявяват нови мерки на национално ниво и по области  - E-Burgas.com

Aко се стига до затваряне - последните ще бъдат училищата

Министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров, зам.-министър Александър Златанов, директорът на НЦЗПБ проф. Ива Христова и проф. Мира Кожухарова, съветник на здравния министър дават брифинг относно актуалната ситуация с COVID-19 у нас.

Виждам, че доста хора са се напрегнали и се разпространяват неверни твърдения и се правят неверни изводи за ситуацията, съобщи в началото на брифинга здравният министър.

Днес няма да говорим за мерки, в петък ще ви поканим да говорим за мерки на национално ниво, уточни той.

Кацаров обаче е убеден, че мерки трябва да се прилагат на ниво на областта, индивидуално. Не е нужно да се прилагат строги ограничителни мерки на всички, смята той.

Потвърждавам това, което съм казвал винаги, ако се стига до затваряне - последните ще бъдат училищата, категоричен е министърът.

Няма място нито за хаос, нито за паника. Системата е добре организирана и добре подготвена, категоричен е Кацаров.

Полагаме огромни усилия, много активно работим да осигурим преди края на този месец едно допълнително лечение за тежкоболни от ковид с моноклонални тела. Има възможност това да стане, в момента се подготвя цялата необходима документация, обясни д-р Кацаров.

Здравният министър коментира и ваксинирането с трета доза, като обясни, че препоръката е такава да се поставя на всички със завършен ваксинационен курс, но това е преценка на всеки лекар и няма нужда да се издава заповед от министъра.

Няма никакви административни пречки, изпратили сме това становище на всички РЗИ-та в страната, обясни д-р Кацаров.

Ситуацията е напрегната, не е лесна, но нито сме паникьосани, нито сме в хаос, подчерта отново министърът.

Коментари