В Бургас противограпините ваксини изчезнаха за часове

В Бургас противограпините ваксини изчезнаха за часове  - E-Burgas.com

Само за няколко часа изчезна новата партида ваксини, която бе заредена в бургаските аптеки в началото на миналата седмица. Търсенето на препаратите се е увеличило многократно, вероятно поради усложненията епидемологична обстановка с коронавирус. Клиентите, успели да се сдобият с безценните ваксини, обикновено са ги запазили предварително.

"От септември месец непрекъснато се търсят ваксини, но за съжаление, не можем да отговорим на търсенето, няма вариант", казва пред bTV магистър-фармацевтът и управител на аптека Светла Арабаджиев и допълва, че за да бъдат задоволени клиентите, трябва да има минимум 500 противогрипни ваксини.

Доставките обаче са по-малко от 10% от необходимото количество.  

"Ние сме получили септември - 20, октомври- 20, това е количеството, за хората, които минават оттук, за нашите пациенти, това е изключително недостатъчно, то е наистина не смешно, а трагично. При условие, че в тази ситуация се изисква ваксиниране поне на хората , които имат хронични заболявания", смята Светла Арабаджиев.

Има аптеки, в които дори не са постъпили ваксини, аз имам колеги от други вериги, които ми звънят, за да търсят при нас. При нас се получи - първият по време е посилен по право, така се случиха нещата. Съответно нормално е да подсигурим родителите си най-напред и оттам нататък това, което остана, беше за клиенти", казва собственичката на аптека.

"Ограничен брой получихме и в рамките на два дни бяха продадени", разкрива магистър-фармацевтът Магдалена Василев, която казва, че „повече няма да има зареждане, имаше преди 1 месец също на друга фирма, но нямаше голям интерес, вече след 1 месец хора тук са чакали, не всички получиха". 
"Може би от понеделник търся на 4-5 аптеки и навсякъде ми казват: „Няма, госпожо", „може би" и „не очаквайте". Ходихме и при личната, личната лекарка обеща за мама специално, в смисъл тя е над 65 години, за нея и за други пациенти на нейната възраст казаха от 1 ноември, така че надявам се поне мама да се имунизира", казва Даниела Йотова. 

Аз съм на 85 години и не слагам, засега, Господ ще ме опази", споделя пък Иван Герасимов. 

Коментари

Още от последните новини