Немската и Английската гимназия може и да не се разделят скоро

Немската и Английската гимназия може и да не се разделят скоро - E-Burgas.com

Удължиха срока, според който всички училища трябваше да преминат към едносменен режим

Срокът, заложен в наредба към новия закон за преминаване на всички училища към едносменен режим през 2020-2021 година, е неизпълним и ще бъде коригиран. Това каза просветният министър Красимир Вълчев, цитиран от БНТ.

В Бургас например за две години трябва да се потроят минимум две нови сгради на гимназии. Причината е, че в момента една сграда делят ГПАЕ "Гео Милев" (Английската гимназия) и ГПНЕ "ГЬОТЕ" (Немската гимназия), както и ППМГ "Акад. Никола Обрешков" (Математическата гимназия) и ПГРЕ "Г. С. Раковски" (Френската гимназия). В града има и други сгради, в които в момента се помещават възпитаници на две училища и на практика за тях би било невъзможно да минат в една смяна. 

Според министър Вълчев срокът трябва да се удържи.Той смята, че някои общини ще могат да се справят с проблема за 2-3 години, други за 7-8. Според Вълчев трябва да се работи по четири направления. Първото е строеж на нови училища, второто - дострояване на стари училища, третото - постепенно намаляване на приема на ученици и четвъртото - цялостен преглед на училищната мрежа, за да се установи къде има свободни сгради. 

"Този срок в този му вариант е неизпълним и ще бъде коригиран.Срок ще има, трябва да остане тази амбициозна цел, но все пак тя трябва да бъде реалистично амбициозна, най-вероятно ще обсъдим заедно с общините и ще утвърдим планове, програми за преминаване към едносменен режим." заяви Красимир Вълчев.

Коментари