Учениците от Малко Търново станаха лесовъди за ден

Учениците от Малко Търново станаха лесовъди за ден  - E-Burgas.com

Ученици от 11 клас от паралелка „Горско стопанство” на СУ „Васил Левски” – Малко Търново бяха „лесовъди за един ден”. Освен това те участваха във викторината посветена на Седмицата на гората. Темата, която избраха беше „Защо и кога сечем горите”. 

Дни преди официалния старт на Седмицата на гората 2022 екипи на Дирекция на Природен парк „Странджа”, Държавно ловно стопанство Граматиково и Регионална дирекция по горите – Бургас запознаха бъдещите лесовъди с дейностите по опознаването и стопанисването на горските територии. Те показаха на терен как се измерват параметрите на дървото, с какви уреди става това, определиха състава и приблизителната възраст на гората в м. Папазова нива. Служителите по горите разясниха на учениците  видовете сечи, как се определя кои дървета да бъдат премахнати и защо. Младежите зададоха десетки въпроси, на които отговаряха инж. Румяна Цвяткова – директор на ДПП „Странджа”, инж. Димитър Цанев – зам. директор на ДЛС „Граматиково” и експертите на РДГ – Бургас Дарина Костадинова, Диана Илиева и Стоян Николов.  От своя страна инженер-лесовъдите също зададоха множество въпроси и получиха изчерпателни отговори от своите бъдещи колеги.

Инициативата, която беше изключително полезна за всички участници и посветена на Седмицата на гората /4  - 10 април/, бе подкрепена от община Малко Търново.

Коментари

Още от последните новини