ТВ пирати: 180 хил. потребители гледат платена телевизия без да плащат

ТВ пирати: 180 хил. потребители гледат платена телевизия без да плащат - E-Burgas.com

180 000 потребители гледат безплатно платени канали без да дават и стотинка за авторски права, показва статистиката на малките кабелни оператори у нас. Броят на гледащите онлайн с IPTV устройства са около 10 на сто от пазара, който по данни на Koмиcиятa зa peгyлиpaнe нa cъoбщeниятa (KPC) през 2017 г. наброява 1,82 млн. aбoнaти нa плaтeнa тeлeвизия, съобщава "Монитор".

Устройствата се продават свободно по тържища и онлайн сайтове, като в зависимост от мощността и функциите им се търгуват между 50 и 150 лева. Чрез тях потребителите на цената на месечната си сметка за интернет гледат най-новите филми, сериали, видео клипове без да се налага да ги теглят от мрежата. Реално телевизията им излиза без пари, като гледат безплатно български и чужди канали, а и платените Diema, Diema Sport 2 HD, Max Sport, Max Sport 2, HBO1,2,3, Cinemax и др. За сивия сектор, който ощетява създатели на съдържание, съобщиха на пресконференция Национално сдружение на кабелните оператори „Клуб 2000“ (НСКО). Данните им обаче се различават от цифрите на АБРО (Асоциацията на радио- и телевизионните оператори) и ТеРаПро (Сдружение за защита на легалното разпространение на програми), които в началото на годината проведоха проучване.

Според двете големи организации сивият сектор има дял от 30% от пазара на телевизионно разпространение и повече от 680 000 абонати на кабелна телевизия са укрити от малките оператори. Но от НСКО смятат, че големите се опитват да ги изтикат от пазара и твърдят, че служители на Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП) подготвят мащабна акция срещу кабелните оператори.

Коментари