Трагедия в небето: Двама български пилоти загинаха по време на подготовка за НАТО шоу – катастрофа или човешка грешка?

Трагедия в небето: Двама български пилоти загинаха по време на подготовка за НАТО шоу – катастрофа или човешка грешка? - E-Burgas.com

Трагичен инцидент беляза подготовката за международното авиошоу в авиобаза „Граф Игнатиево“, като двама от най-опитните пилоти на Военновъздушните сили загинаха при катастрофа с учебно-боен самолет L-39ZA. Майор Петко Димитров и старши лейтенант Венцислав Дункин загубиха живота си на 21 април 2024 г., по време на генерална репетиция за събитието, което трябваше да отбележи 20 години от присъединяването на България към НАТО.

Самолетът е излетял в 12:17 ч., но само 13 минути по-късно, той внезапно е поел рязко надолу и се разбил на пистата. По сведения на очевидци, машината е летяла във формация с други самолети, но е тръгнала към земята без да е направен опит за катапултиране. Инцидентът предизвика паника сред присъстващите, включително чуждестранни гости, които наблюдавали репетицията. Незабавно са били изпратени спасителни екипи, но за съжаление, не е имало оцелели.

Въпреки че самолетът е преминал основен ремонт в Чехия през юни 2023 г., все още не е ясно какво е предизвикало фаталния инцидент. Летателният апарат е бил подложен и на стандартна предполетна проверка в деня на полета. В момента се води разследване от военната прокуратура и военната полиция, които продължават огледите на мястото на катастрофата, за да установят причините за случилото се.

Международното авиошоу, планирано за 22 април 2024 г., беше отменено в знак на почит към загиналите пилоти. Инцидентът отново подчерта опасностите, с които се сблъскват военните пилоти по време на полети и изпълнението на техните задължения, и предизвика сериозни въпроси за безопасността на въздушните демонстрации. Експерти настояват за задълбочено разследване на случая, за да се предотвратят бъдещи трагедии.

 

Галерия
Коментари

Още от последните новини