Тотален ремонт на парковете в „Изгрев“ и „Славейков“ и нови зони за отдих в кварталите

Тотален ремонт на парковете в „Изгрев“ и „Славейков“ и нови зони за отдих в кварталите - E-Burgas.com

Въвеждат засилен контрол по поддръжката на всички зелени площи, детски и спортни площадки

„Парковете в комплексите „Изгрев“ и „Славейков“ ще претърпят тотален ремонт още през пролетта, а уредите в детските и спортни площадки в целия град ще бъдат обновени“, съобщи Димитър Николов. Определени са и нови зони в кварталите, които ще се превърнат в места за отдих и спорт.

Благоустрояването ще стартира с изграждането на ново парково осветление, тотален ремонт на алейната мрежа, поставянето на нови пейки, детски уреди и кошчета за отпадъци.

Нов парк с амфитеатър ще бъде изграден в ж.к. „Меден рудник“. Той ще бъде на площ от 10 декара ще се намира от северната страна на детска градина „Чайка“. В него ще бъдат обособени три зони. Едната ще бъде за спорт и отдих, и ще разполага с фитнес уреди и детски кът. Следващата ще има кръгъл площад, търговска част и празнична елха. В третата зона ще се намира амфитеатърът, който ще разполага със сцена от 600 кв. м. Паркът ще бъде съобразен изцяло с изискванията за достъпност на хората с увреждания.

В парк „Света Троица“, по-известен като Стария парк в к-с „Славейков“ ще бъде построен и нов велополигон за деца, които са начинаещи велосипедисти. Съоръжението ще има образователен характер. Това ще бъде специално място, където родителите да научат децата си да карат колело, да разпознават пътните знаци, правилата на пътя и как да карат безопасно. Алейната мрежа, пейките и осветлението ще бъдат подменени изцяло. За децата ще бъдат оформени и детски кътове, а за любителите на спорта – фитнес уреди. Същото мащабно преустройство ще бъде извършено и в изключително посещавания парк в „Изгрев“.

Въвежда се и засилен контрол по отношение на поддръжката на всички зелени площи, паркове, детски и спортни площадки, както и междублокови пространства. Специално звено ще извършва ежедневни огледи, ще следи за чистотата, поддържането на зелените площи и необходимостта от бързи ремонти. Така ще се повиши експедитивността и бързината за реакция при нередности. 

Подобряването и освежаването на местата за разходка и почивка на бургазлии включва и нови пикник зони с барбекюта и детски кътове, които ще бъдат изградени в квартал „Сарафово“, квартал „Черно море“, парк „Езеро“. В  „Меден рудник“, освен новият парк, барбекю зоните ще са две– в боровата горичка и в близост до манастира „Света Богородица“.

Обновлението на зелената система на Бургас ще продължи с реализирането на нова програма за увеличаване на броя на нови фиданки. Избраните зони за засаждане ще бъдат територии в паркове, градини, покрай улици, залесителни пояси и междублокови пространства. Целта е жителите да участват в процеса по залесяване като ще бъдат подпомогнати от специалисти по озеленяването при избора на растителни видове и начина на тяхното засаждане и укрепване.

* Останалите проекти от програмата на Димитър Николов можете да разгледате в сайта www.dnikolov.eu.

Коментари

Още от последните новини