Тест по метода ELISA в „ЛИНА” открива ранни и късни антитела срещу новия коронавирус

Тест по метода ELISA в „ЛИНА” открива ранни и късни антитела срещу новия коронавирус - E-Burgas.com

Медицинска лаборатория „ЛИНА” добавя ELISA-още един метод на изследване в диагностиката на SARS-CoV-2 (коронавирус COVID-19). Тестът е одобрен за продажба в Еропейския съюз и много други държави. Притежава СЕ марка.

ELISA (ЕЛАЙЗА) е основен имуноензимен метод в клиничната имунология. Отличава се висока специфичност  и чувствителност, близо 98%. Това е подходящ метод за диагностика на антитела на SARS-CoV-2  - специфичните антитела на

• SARS-CoV-2 IgA  (ранни)

• SARS-CoV-2 IgG (късни)

За извършване на анализа е необходима кръвна проба - серум или плазма. Резултатът е готов до 2 работни дни и се отразява като положителен или отрицателен на двата класа антитела, т.е. изследването е качествено. Цените са следните: SARS-CoV-2 IgA – 30 лв.; SARS-CoV-2 IgG – 30 лв.; SARS-CoV-2  IgA+IgG – 50 лв.

Какво означава наличието на тези антитела?

Ранните IgA антитела започват да се образуват около 3-5-и ден от началото на инфекцията (заразяването), като техният пик е 10-14-ия ден. Точно тогава е най- вероятният момент, в който могат да бъдат доказани със серологични методи. Този клас антитела се задържат около 1,5- 2 месеца. Те са показател за ранна, остра, активна фаза или възстановяване след инфекция. Изследването им в динамика спомага за определяне на имунния отговор на вече потвърден положителен резултат. Безсимптомните случаи са около 80% от всички заразени, но разпространяващи вируса.

Късните IgG антитела се изграждат около 14-тия ден, нарастват и достигат своя пик около 25-ия ден, задържат се за по- дълъг интервал от време. Като представител на семейство Коронавируси може би това ще е около  2 години. Все още се проучва.

Откриването на SARS-CoV-2 IgG  улеснява потвърждаването на COVID -19 инфекцията при пациенти със специфични симптоми, както и случаи, протичащи безсимптомно (по- голямата част от заразените). Изследването им е подходящо за извършване на мониторинг на вече преминала инфекция,  особено що се касае до проследяване на имунния отговор на колективи, клъстери и др. обособени групи.

За достоверност на серологичния резултат се препоръчва да се изследват двата вида антитела IgA и IgG, както и две пациентски проби - една от острата фаза 7-14-ти  ден и една от след преболедуване - от 3 до 4 седмици по-късно.

Кога е препоръчително да се направи серологичен тест по метода ЕЛАЙЗА за антитела?

• При наличие на остро респираторно заболяване (температура и поне един симптом на респираторно заболяване, например кашлица или затруднено дишане) или преминало вирусно заболяване.

• При  пътуване или престой в друга държава

• При  каквото и да е остро респираторно заболяване, особено, ако сте били в контакт с потвърден или възможен случай на COVID-19 в предходните 14 дни преди началото на симптомите или преди месец.

• При пациенти с тежка остра респираторна инфекция, преди постъпване в болница, и за които липсва друга причина, която напълно да обясни клиничната картина.

 

При пациенти с подозирана инфекция с коронавирус, особено при двустранна вирусна пневмония или тежко заболяване, еднократно взета и отрицателна проба не изключва диагнозата COVID-19 и се препоръчва изследването да се повтори след 2-3 седмици или да се направи изследване  с генетичен метод (RT-PCR).

*Вземането на проби за COVID-19  става в  отделни манипулационни, като пациентите трябва да носят лични предпазни средства – ръкавици и маска. Пробите се вземат на следните адреси: гр. Бургас, бул. „Демокрация” №67: 07:00 ч. - 16:00 ч. от понеделник до петък, събота – 07:00 ч. - 12:00 ч. ; гр. Варна,  ул.„Мадара” №22: 07:00 ч. – 18:00 ч. от понеделник до петък, събота -  08:00 ч. – 12:00  ч.; гр. Ямбол, ул. „Васил Априлов” №2: 07:00 ч. - 12:00 ч.; 13:00 ч. - 16:00 ч. от понеделник до петък. Положителните резултати  се съобщават на РЗИ, от чиято компетентност са по-нататъшните мерки.

 

Въпроси и отговори за коронавирусите

Коронавирусите са голямо семейство, известно отдавна. Практически те паразитират по всички животни. При човека причиняват значителна част от острите респираторни заболявания (ОРЗ), особено през есенно-зимния сезон. В конкретния случай с коронавируса SARS-CoV-2, причинител на COVID-19, се знае, че има два генетични варианта – S и L. Вариантът S е еволюционно по-стар, по-малко разпространен и по-слабо агресивен. Варианта L е по-разпространен и по-агресивен, но анализите през последните месеци показват, че относителната му честота намалява. Трудно е да се прогнозира как ще се развият нещата, но SARS-CoV-2 или ще се самоограничи постепенно, подобно на предишните епидемии от 2002-2003 г. ( SARS1) и 2012-2015 г. (MERS), или ще се приобщи към групата респираторни вируси, ежегодно причиняващи ОРЗ, заедно с грип-, парагрип-, РС, адено-, рино- и още много вируси. 

Много чест въпрос: „Има ли значение колко вируси са попаднали в организма за заразяване и за тежестта на заболяването?”

Има значение. Имат значение и много други неща. Как ще влезе вирусът в организма - през дихателната или  през храносмилателната система. Зависи дали човекът има увреждания, хронични болести. Фактори, като затлъстяване, хипертония, диабет и ред други са от значение, независимо от възрастта. Бременните също са рисков контингент. Засега няма данни този коронавирус да преминава плацентарната бариера и да заразява плода по време на бременността.

Друг въпрос: „Траен ли е имунитетът при преболедувалите?”

Отговорът на този въпрос тепърва ще се изяснява. Данните са малко и противоречиви. При първия SARS (2002 г.), антитела се откриваха в продължение на 1-2 години. Колко време ще намираме антитела, с  какви функционалните характеристики - въпрос на време. Дали ще имат способност  да неутрализират и блокират вируса - това също е въпрос на време.  Въпросите за момента са повече от отговорите. Единственото напълно сигурно нещо е, че епидемията ще приключи след време. Вероятно ще има хора, които няма да образуват антитела след боледуване. Например при  имунизациите е установено, че има хора около 5%., които не образуват антитела - това са т.нар. нон-респондери. Колко ще са те сега - също въпрос на време.

Свързани статии
Откриха антитела, неутрализиращи всички варианти на ковид 903 са новозаразените с ковид за последното денонощие Ангел Кунчев: Трябва да вземем мерки сега, за да не пълним пак болниците 643 са новите случаи на коронавирус 435 са новозаразените с ковид у нас Вирусолог: Коронавирусът не изчезва, продължава да мутира 321 са новозаразените с коронавирус Проф. Христова за ковид: Най-страшното вече е зад гърба ни Новите случаи на ковид у нас отново надхвърлиха 2000 БАН: Броят на заразените е 4-5 пъти по-голям от регистрираните
Тагове
коронавирус антитела Лаборатория "Лина"
Коментари

Още от последните новини