СЗО: Хората умират най-вече от сърдечни заболявания, рак и диабет

СЗО: Хората умират най-вече от сърдечни заболявания, рак и диабет - E-Burgas.com

Неинфекциозните болести като сърдечни заболявания, рак и диабет са причина за 74% от смъртните случаи в световен мащаб и ограничаването на рисковите фактори може да спаси живота на милиони хора, заяви СЗО.

Докладът на здравната агенция на ООН показва, че т.нар. незаразни болести, които често са предотвратими и са причинени от нездравословен начин на живот или лоши условия, убиват 41 милиона души всяка година, включително 17 милиона на възраст под 70 години, предава БГНЕС.

Сърдечните болести, ракът, диабетът и респираторните заболявания вече са повече от инфекциозните болести като основни убийци в световен мащаб, се казва в доклада, озаглавен "Невидими числа".

"На всеки две секунди някой на възраст под 70 години умира от незаразни болести", заяви пред репортери в Женева Бенте Микелсен, ръководител на отдела на Световната здравна организация, който следи за тези болести. "И все пак за незаразните болести се изразходва минимална част от вътрешното и международното финансиране. Това е истинска трагедия."

Неинфекциозните болести са не само най-големите убийци в света, но и оказват сериозно въздействие върху начина, по който хората преживяват инфекциозните болести, както показа пандемията от Ковид-19. Хората, живеещи с незаразни болести като затлъстяване или диабет, са изложени на по-голям риск да се разболеят сериозно и да умрат от вируса, се казва в доклада.

 

Коментари

Още от последните новини