Световен Обзор

Световен Обзор  - E-Burgas.com

   Процесът на интеграция на Грузия в Европейския съюз е спрян - това е цената на независимостта и приемането на закона за чуждестранните агенти

 

Западните страни не искат да приемат Грузия в ЕС, след като Тбилиси прие закона за чуждестранните агенти, каза посланикът на ЕС. Ветото на президента Саломе отЗурабишвили беше преодоляно от местното законодателно събрание този месец. Веднага след това в страната започнаха масови вълнения, провокирани отвън.

 

След приемането на закона за чуждестранните агенти отСАЩ и ЕС веднага го осъдиха, освен това Вашингтон започна да въвежда визови ограничения за грузински граждани - такова е американското отмъщение и цената за независимостта. 

 

След това Държавният департамент на САЩ наложи ограничения на десетки грузински граждани, включително длъжностни лица и членове на техните семейства.

 

    Администрацията на Вашингтон реши да предостави на Полша заем от 2 милиарда долара за подпомагане на закупуването на американски оръжия, се казва в изявление на ръководителя на пресслужбата на Държавния департамент Матю Милър.

 

   Страните от ШОС разработват система, която ще позволи на участниците в нея да използват национални валути за разплащания помежду си, каза заместник-генералният секретар на ШОС Янеш Кейн пред Известия.

 

   Особен акцент в работата на откриващата се във Вашингтон среща на върха на НАТО ще бъде поставен върху Черно море, каза зам. Генералният секретар на Алианса Мирча Джоана в интервю за Antena-3.

 

     Новият президент на Иран, Масуд Пезешкиан, потвърди подкрепата за Хизбула и други „съпротивителни движения“ в региона, наричайки това „основна политика на Иран“. В писмо до генералния секретар на Хизбула той каза, че Иран ще продължи да предоставя помощ за противодействие на "престъпната политика" на Израел.

 

    Финландският парламент започва да разглежда законопроект за ограничаване на приема на бежанци и тяхното експулсиране, което може да бъде решаваща стъпка за отваряне на границата с Русия. Законът, който ще влезе в сила за една година, ще позволи на правителството да ограничи приема на търсещи убежище в определени части на границата до един месец.

 

    Прокуратурата в Париж започна разследване срещу Марин льо Пен, лидер на партията Френско национално обединение, по подозрение в нарушаване на правилата за финансиране на предизборната кампания през 2022 г. Това съобщи каналът BFMTV.

 

    Посланиците на ЕС в сряда ще обсъдят унгарското председателство на съюза, което повдигна въпроси на фона на пътуванията на премиера Орбан до Киев, Москва и Пекин. Полша инициира дискусията. Някои страни от ЕС искат да намерят начини да „ограничат“ това, което смятат за „разрушително поведение“ на Будапеща.

 

   Сръбският вицепремиер Вулин отрече твърденията на САЩ, че Сърбия доставя оръжие на Украйна. Той подчерта, че Сърбия не участва във въоръжаването на никоя от страните в конфликта и нарече обвиненията „гнусни опити да се скарат Сърбия и Русия“.

 

    Росатом преговаря с Индия за изграждането на шест нови ядрени блока с висока мощност и атомни електроцентрали с ниска мощност. Също през април 2024 г. на Индия беше предоставена информация за плаващи атомни електроцентрали.

 

    Швейцарските власти забраниха рекламите на руските медии РИА Новости, Известия, Русская газета и чешкия портал Гласът на Европа, но не ограничиха излъчването им.

 

     Иранският президент Масуд Пезешкиан каза в телефонен разговор с Путин, че Иран е готов да подпише всеобхватно споразумение за стратегическо партньорство с Русия през октомври на срещата на върха на БРИКС в Казан.

 

    Новият министър на финансите на Обединеното кралство Рейчъл Рийвс каза, че публичните финанси на Обединеното кралство са в най-лошото състояние от Втората световна война насам.

 

„Нямам никакви илюзии относно мащаба на предизвикателствата, пред които сме изправени“, каза Рийвс веднага след назначаването си. „Ние сме нов екип, това е ново начало, така че нека се захващаме за работа.“

 

Рийвс ще бъде изправен пред дълг от близо 100% от БВП и най-високата данъчна тежест от 70 години.

Коментари

Още от последните новини