Светлина в тунела: Ваксинацията срещу Covid-19 може да започне в началото на 2021 г.

Светлина в тунела: Ваксинацията срещу Covid-19 може да започне в началото на 2021 г. - E-Burgas.com

Европейският съюз изрази надежда, че може да започне да ваксинира хора срещу новия коронавирус още през следващата година, докато Италия регистрира над един милион случая, а Великобритания заяви, че броят на починалите е надхвърлил границата от 50 000, предава AFP, цитирана от "Дарик".

Ръководителят на Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията (ECDC) Андреа Амон заяви пред AFP, че програматa за ваксинация може да бъде стартирана "оптимистично през първото тримесечие на следващата година, но не мога да бъда по-точна", тъй като Проучванията както в САЩ, така и в Русия предполагат, че ваксините, които в момента са в последния етап на тестване, до момента се оказват много ефективни.

Ваксината се разглежда като най-добрият шанс за прекъсване на цикъла на сериозни ограничения в голяма част от света, откакто Covid-19 се появи за първи път в Китай в края на миналата година и се превърна в пандемия.

Така че съобщението на американския фармацевтичен гигант Pfizer в понеделник, че ваксината, която разработва с немския BioNTech, е 90 процента ефективна, предизвика вълна от оптимизъм по целия свят, че пандемията може скоро да бъде поставена под контрол.

А новината в сряда, че собствената руска ваксина „Спутник“ V е 92 процента ефективна, подхранва поредното повишение на световните фондови пазари.

Анкета
Коментари

Още от последните новини