Старшата сестра на Спешно отделение Анна Колева в болница "Тракия": Спасяването на всеки един човешки живот е нашата главната цел!

Старшата сестра на Спешно отделение Анна Колева в болница

Преди няколко месеца в залата на Спешно приемно отделение на Болница „Тракия" постъпва 42-годишен мъж с масивен инфаркт. Младият човек е между живота и смъртта и екипът на отделението влага всички свои усилия и знания, за да го спаси. Със скоростната организация на екипите и дежурните лекари отново се заема старшата сестра на отделението Анна Колева. След продължителен сърдечен масаж, направен от кардиолога Иво Господинов и началника на Спешно отделение д-р Ваньо Петров, пациентът оцелява...
„Има един миг, в който виждаш как искрицата живот проблясва отново в очите на пациента и разбираш, че той се е завърнал на този свят", казва Анна Колева. Този миг изкупува цялата натрупана умора и напрежение от денонощната въртележка, в която работят „спешните медици"...
На Коледа и Нова година лекари, медицински сестри, специалисти от отделенията на Болница „Тракия" отново ще бъдат денонощно на поста си - дежурни по график или на разположение, ако пациент се нуждае от спешна специализирана помощ. От откриването му през април 2014 г. до днес Спешно приемно отделение в Болница „Тракия" не е прекъсвало работа нито за секунда. И някъде там, в основата на този непрекъснат кръговрат, е старшата сестра Анна Колева.
Родена е в Стара Загора, но детството ѝ преминава при баба и дядо сред пасторалните пейзажи на село Гранит. Още докато учи в СОУ „Васил Левски" проявява огромен интерес към уроците по биология. Заслуга за това има лелята на Анна, която ѝ преподава по този предмет. Когато идва време да завърши средното си образование Анна вече е категорична, че ще стане учител по биология - също като леля си. Държи изпити по биология и химия, приемат я и щастието е голямо, докато родителите ѝ не осъзнават, че след завършването си дъщеря им ще бъде задължена да преподава в трудните турско-говорящи райони на Кърджали, съгласно тогавашното задължително райониране на завършващите висшисти. Успяват да я убедят да прехвърли оценките от изпитите си във Висшия медицински институт в Стара Загора. Приемат я на първо класиране в специалността медицинска сестра. „Така причината да поема по пътя на тази благородна професия стана притеснението на майка ми и баща ми, но по-късно се оказа, че тя е моето истинско призвание", признава Анна Колева.
Още със завършването на медицинския институт през 1992 г. влиза в системата на доболничната помощ. През 2000 г. посреща старта на реформата в здравеопазването отново в доболничната помощ, а през 2018 г. завършва „Управление на здравни грижи". С откриването на Спешно приемно отделение в Болница „Тракия" през 2014 г. съпругът ѝ, д-р Ваньо Петров е поканен да стане началник на отделението. Той разчита Анна Колева да поеме работата като старша на отделението, познавайки отличните ѝ качества на организатор и професионалист.
„Екипът се сработи много бързо и до днес сме много задружни. Въртележката на натоварените графици и дежурства е толкова голяма, че с д-р Петров рядко попадаме в една смяна. Затова понякога се шегуваме, че нашето семейство са колегите ни в Болница „Тракия", смее се Анна Колева. Тя е благодарна за подкрепата на сегашния административен директор Лилия Господинова, която тогава е била главна сестра на болницата, както и на настоящата главна сестра на болницата Диана Хаджидонева за подкрепата и за свалянето на напрежението във всяка една от безбройните сложни ситуации, които ежедневието създава. Разбирателството и взаимността са ключът към създаването на един прекрасен екип. „Знам, че винаги мога да разчитам на тях, както и те знаят, че могат да разчитат на мен", казва Анна Колева.
А предизвикателства не липсват. Защото всеки един пациент идва тук с надежда да намери помощ и облекчение. „Докато изчакваме резултатите от изследванията, всички тръпнем в очакване - накъде ще ни насочат те, лесно или трудно ще е решението на проблема... Всъщност, рядко е лесно. И се впускаме да спасим един човешки живот - това е най-важната цел на нашето отделение! Гордея се, че случаите на смъртност в нашето отделение са с изключително нисък процент - под средния за страната!", посочва ст.м.с. Анна Колева. А сложните казуси не са един или два... Много от тях не може да забрави. Някои я будят посред нощ. „Трудно ми е да ги изброя, но когато видя радостта и надеждата в очите на пациента и неговите близки, всичко друго престава да има значение"... Неизменният ѝ оптимизъм не сломяват дори грубия понякога език на изнервени пациенти. „Старшата на спешното" подхожда към тях с усмивка и разбиране. „Знам, че тези хора са под огромно напрежение и ги разбирам, когато са нетърпеливи или недоверчиви. Много са случаите, в които след лоша дума или държание са идвали да ни се извинят. Дори в книгата ни за похвали и оплаквания имаме описани цели разкази, как в началото са били груби с нас и колко са съжалявали и са благодарни след като всичко завърши добре."
Въпреки напрегнатата работа в Спешно приемно отделение няма текучество на медицински сестри. За 4-те години работа една е напуснала заради приятеля си, с когото живее в Гърция, а друга се е преместила в манипулационната на Болница „Тракия". В момента в отделението работят 8 медицински сестри. На всеки 2 години щатът се увеличава. „Стартирахме с 6 медицински сестри, но заради темповете, с които отделението се развива, съставът на лекарите и сестрите може да се разшири още", смята Анна Колева.
Спешно приемно отделение изисква работещите тук медици да имат широк кръг от познания. Двама от общо шестимата лекари са с по 2 специалности. Сред тях са специалисти по вътрешни болести, спешна медицина, хирургия, паразитология и други. Консултации с тях и с другите специалисти от болницата се правят денонощно. „Имаме на разположение 24 часа кардиолог, невролог, педиатър, образен диагностика,педиатър, ортопед и други. Хирургично и кардиологично отделение, ОАИЛ, Клинична лаборатория също работят без прекъсване. Много често обаче пациентите бъркат спешно състояние с неотложно и възникват недоразумения, а това са различни неща. „Понякога ни търсят за помощ със странни оплаквания, които създават комични ситуации. Например, млад мъж, изпаднал в алкохолна интоксикация, който настоява състоянието му да премине като с магическа пръчка. Или пък дама, която търси лекарска помощ заради сърбеж на пъпка на крака. Случвала се е и играчка-плачка - момиче, ухапано от зебрата в зоопарка или детенце, одраскано от маймунка. Независимо какъв е поводът, ние винаги сме готови да помогнем. „На младите хора, които сега тръгват по пътя на медицинската сестра, мога да кажа с цялата си увереност - не съжалявайте нито за миг, че сте поели по този път, казва ст.м. с. Анна Колева. Защото това е професия, която взима много, но дава още повече. Която има переспектива и възможности за добра кариерна реализация.

Коментари

Още от последните новини