Спецпрокуратурата обвини четирима, че са укрили над 600 000 лв. ДДС

Спецпрокуратурата обвини четирима, че са укрили над 600 000 лв. ДДС - E-Burgas.com

Четирима души са обвинени в участие в организирана престъпна група, създадена с цел укриване на данъци. Обвинителният акт е внесен в Специализирания наказателен съд. Според обвинението от януари 2016 г. до април 2017 г., участниците в групата са укрили ДДС в размер на над 600 000 лв.

Обвиняемите участвали пряко в собствеността и управлението на реални търговски дружества, занимаващи се с обработка и търговия на меса и месни продукти с произход от държави-членки на Европейския съюз. Едновременно с това, те организирали и контролирали дружества от типа „липсващ търговец”, на които да прехвърлят данъчните си задължения, съобщават от спецпрокуратурата.

Обвиняемите извършвали доставки на името на „кухите” дружества, регистрирани на подставени лица с нисък социален статус в Сърбия. Впоследствие продавали внесената стока на пазара без документи и на конкурентни цени. Така прикривали действителния получател на стоката и избягвали плащането на ДДС.

Участниците в групата използвали значителен брой фирми от типа „липсващ  търговец”, които поетапно заменяли при възникване на съмнения за незаконна дейност у служителите на приходната администрация и при започване на данъчни проверки.

Предстои Специализираният наказателен съд да насрочи разпоредително заседание на делото.

Коментари

Още от последните новини