Спазват ли се мерките по морето

Спазват ли се мерките по морето - E-Burgas.com

Препълнени плажове, заведения и обичайно неспазване на мерките. За такава ситуация по морето сигнализират зрители на NOVA. Георги Георгиев направи проверка по Южното Черноморие.

Центърът на Созопол - малко след обяд. Дори и когато температурите навън са най-високи, т.нар. „Весела уличка” е препълнена с туристи, които търсят места по заведенията за хранене и баровете.

„Адски много хора има тази година по плажовете. Аз бях и на Приморско, и на Созопол – просто е пълно! Не можем да си изтеглим пари от банкоматите, кофите за боклук са препълнени”, обясни туристът Стоян Пехливанов.

По обед ресторантите край плажа са пълни с гости, а пред всеки павилион за храна има опашки. Екипът ни тръгна из крайбрежната улица, за да провери спазват ли се COVID мерките. Резултатът - в нито една от будките, в които се продават храни и закуски, персоналът не носи маски. Само в един павилион за бургери продавачите са с предпазното средство, но се носи под носа.

В заведенията за хранене край морето по обяд свободни маси няма. Не се спазва и изискването за работа на половин капацитет, тъй като масите са една до друга. Правилата обаче се нарушават не само от служителите, но и от самите туристи. Пред всички места за хранене опашките са огромни, а разстояние между хората няма.

В края на седмицата плажовете край Созопол стават арена на грандиозни партита. Там, както и в нощните заведения – за дистанция не може да се говори, разказват туристите. „В дискотеките е пълно. Там няма как да се спазват мерките – не можеш да се разминеш. Персоналът не носи маски”, обясни летовникът Владимир.  

Плажовете по цялото Южно Черноморие са препълнени и шезлонгите и чадърите не достигат. На плажа „Хармани” край Созопол дезинфектанти са поставени на изхода и на входа. За спазването на мерките следят стопаните на плажа, но признават, че често това е трудно. Според туристите обаче правилата не се спазват и на плажа.

Битката за места това лято е ожесточена и на плажовете в Бургас. На Северния – разстоянието между чадърите е минимум 4.5 метра, но сянката не стига. Затова и често правилата се нарушават, а контролът е труден, разказва концесионерът.

Носенето на маски се спазва в големите магазини, но често това не е така в по-малките търговски обекти край плажа, показа проверката на Георги Георгиев.

Директорът на РЗИ - д-р Георги Паздеров, обясни, че област Бургас е достигнала ръст с 306 на 100 000 заболели. Това е причината Бургаска област да влезе в „червената зона”.

Днес ще се проведе заседание на Областния щаб, на което ще бъдат набелязани мерки за овладяване на заразата. „Има необходимост от затваряне на определени места. Това ще бъде решено днес”, обясни д-р Паздеров, който добави, че вече е увеличен броят на леглата за пациенти. 

Коментари

Още от последните новини