Спасител: Тази година почти всеки ден има мъртво вълнение

Спасител: Тази година почти всеки ден има мъртво вълнение - E-Burgas.com

Тази година морето е много динамично и опасно. От 1 юни досега почти всеки ден има мъртво вълнение и солган. Морето се променя с дни и часове. За това предупреди в Сутрешния блок на БНТ спасителят Петър Русев.

Вчера имаше два трагични инцидента в морето. Две деца на 9 и 15 години загубиха живота си - на неохраняем плаж край Крайморие и на централния плаж в Поморие. Предполага се, че причина за трагедията е бурното море и мъртвото вълнение.

Русев предупреди, че в морето има големи вълни, дупки, ями и течения, което е опасно за децата и тези, които не могат да плуват. Той призова плажуващите да спазват флаговата сигнализация. По думите му някои хора изпълняват указанията на спасителите, други не. На тези, които не изпълняват, се правят актове с общинска полиция, които са на стойност между 50 и 1000 лв.

"Много хора си мислят, че на произвол слагаме червен флаг, а това е опасно", каза Русев.

Спасителят препоръча, ако сме в морето и попаднем на подводна яма, да не изпадаме в паника. Първото нещо, което човек трябва да направи, е да легне по гръб и да вика, и маха за помощ. Не трябва да се борим с течението, защото то е с голяма скорост и единственото спасение е да се плува по диагонал и накосо. Препоръките на спасителя е винаги да се къпем в група и да избягваме къпане на неохраняеми плажове.

Коментари

Още от последните новини