Спасиха живота на млада жена и бебето й в бургаската болница

Спасиха живота на млада жена и бебето й в бургаската болница - E-Burgas.com

При рядко и тежко усложнение в УМБАЛ Бургас спасиха живота на млада жена и бебето й. Заслугата за добрия изход е на екип от специалисти - терапевти, анестезиолози, гинеколози и неонатолози. Щастливият край в тази история е още по-силен за семейството, защото досега жената има три неуспешни бременности.

30-годишната Весела Кръстева постъпва в болницата в края на миналата седмица. Приета е с хематологична диагноза във вътрешно отделение. Бременна е в седми месец. В тежко общо състояние с висока температура, почти пред сепсис, с много влошени кръвни показатели. Изследванията са като на човек с левкемия или имунна недостатъчност. Проблемът е много сериозен и недостатъчно изяснен.

За случая е информиран републикански консултант по "Акушерство и гинекология". Уговорено е транспортиране в София при осигурени от ръководството на УМБАЛ Бургас екип и реанимобил предвид сериозността на ситуацията - разказа д-р Радослав Горанов, началник на гинекологично отделение, където е преведена жената. Мултидисциплинарен екип започва лечение в т.ч. и скъпоструващи медикаменти.

Ден по късно и състоянието на плода започва да се влошава и изходът е родоразрешение чрез Цезарово сечение. Лекарите са изправени пред тежка ситуация - да избират кого да спасят - родилката или бебето, като за майката има огромен риск при операция заради драматично влошените кръвни показатели. Реална е опасността тя да развие ДИК синдром, с последваща фатална кръвозагуба. Но ако не се оперира, бебето ще загине, което би означавало и четвърто загубено дете при неясна прогноза за жената. През целия ден се провежда интензивна терапия при ежечасен контрол на кръвните показатели. 

Свикана е спешна лекарска комисия, в която участват хематологът д-р Димо Рибов, ендокринологът д-р Йорданка Корудерлиева, д-р Даниела Люцканова- анестезиолог, д-р Милена Минева - анестезиолог, д-р Радослав Горанов- гинеколог и д-р Тоддор Бояджиев - началник на Кръвния център. 

Д-р Горанов поема отговорността Весела да бъде оперирана по спешност, а не транспортирана до София предвид високия риск за майката и плода. "Д-р Горанов пое една голяма отговорност, но бяхме убедени, че ще се справим", коментира д-р Йорданка Корудерлиева, координатор по терапевтична дейност в УМБАЛ Бургас. 

Секциото е направено в същата вечер от д-р Горанов и д-р Златин Трепечов. Операцията е успешна. Ражда се Станимира, която тежи 1,800 кг. В момента е в кувьоз и на терапия със сърфактант (вещество, развиващи белите дробове). Благодарение на грижите в Неонатология на УМБАЛ Бургас прогнозите за нея са добри. 

Майката Весела още не е видяла дъщеричката си на живо. Вълнуващата среща предстои. В момента жената е добре и всеки път, когато види д-р Горанов и д-р Люцканова, в очите й нахлуват сълзи. "Нямам думи да Ви благодаря. И аз, и семейството ми ще бъдем вечно признателни", казва младата майка. Споделя, че нейна приятелка й препоръчала преди време д-р Горанов. "Все отлагах да отида - казвах си - има време. А съдбата е решила да се срещнем по-рано", добавя тя.

Коментари

Още от последните новини