Спад на чуждите туристи над 80%, лек ръст на българските по Южното Черноморие

Спад на чуждите туристи над 80%, лек ръст на българските по Южното Черноморие - E-Burgas.com

Летният туристически сезон по Южното Черноморие може да продължи най-късно до октомври. Това прогнозират хотелиери, които вече обмислят намаление на цените за резервации през септември. И докато сезонът за българските туристи почти приключи, тепърва тези от Израел пристигат у нас с чартърни полети.

Хотел в Поморие е пълен на 90% от средата на юли. По-голямата част от гостите са българи и именно на тях разчитат да задържат сезона поне до октомври.

Ваня Попова, управител на хотел в Поморие: "След 26 август намаляваме цените, до края на септември са по-ниски, защото септември месец е доста силен месец с туристи. След това от първи октомври отново намаляме цените. Очакваме и там да има туристи + До края на септември засега се надяваме, че ще бъдем пълни".

Докато по данните на Единната система за туристическа информация спадът на чужди туристи това лято е над 80%, отбелязва се лек ръст на българските по Южното Черноморие.

В повечето хотели отстъпките в края на лятото ще са с по 30%. И докато сезонът за родните туристи почти приключи, чартърите от Израел едва сега започнаха и някои хотели се пълнят наново.

Орлин Мандов, почетен консул на Израел у нас: До края на октомври има заложени самолети, надаваме се всичко да бъде окей и да можем наистина да изпълним цялата нова чартърна програма, това което остана от нея. Всичко зависи от това как се развива вирусът и какви условия ще бъдат поставени.

Израелските туристи, влизащи у нас, до края на лятото, могат да се подложат на задължителните PCR тестове безплатно. Есента те ще останат на символични цени предаде "БНТ".

Коментари

Още от последните новини