Следователи: Вахтеният офицер е заспал за 15 минути и забил "Вера Су" в скалите

Следователи: Вахтеният офицер е заспал за 15 минути и забил
Снимка: МОСВ

Започнаха да излизат доказателства за ситуацията с кораба "Вера Су".

Националната следствена служба (НСС) се заема със разследването с инцидента с "Vera Su" и ще прави отделно такова. Ще бъде направен опит с „Гранична полиция“ и „Морска администрация“ следователите да се качат на кораба, ще бъдат взети проби от товара и водата. Това заяви представител на Националната следствена служба пред журналисти, цитиран от "Петел". 

Дошла е подвижна лаборатория и криминалисти, ще се назначат експертизи дали има замърсяване на водата, ще бъде направен и преглед на състоянието на кораба. Ще се направи опит и за заснемане с дрон, ако времето позволи. Разследващите работят по няколко версии. Има обвинения вече върху двама човека по едно на тях – капитана и помощник-капитана на кораба.

Изяснява се дали действията на „Морска администрация“ са били достатъчно адекватни, изчерпани ли са всички способи за предупреждения на екипажа, действано ли е според разписания план. Следователят разкри, че са длъжни да вземат да направят своите експертизи има ли замърсяване или не на водата заради товара.

"Липсата на контакт от екипажа с нашите служби е съмнителен, въпреки многократните опити за свързване, доста дълго време екипажът изобщо не е реагирал", заяви още той.

"Действията на екипажа ни води до извода е, че има нещо, което не е както трябва", посочи още представителят на НСС. Ще се провери дали има и записи от камери и дали не са били унищожени. Според досегашните доказателства, става дума и за заспиване на вахтения офицер в продължение на 15-20 минути, което е довело до засядането. Преди брегът корабът е трябвало да завие наляво, но той продължил направо.

Коментари

Още от последните новини