Слънчевото изгаряне може да увреди ДНК-то за постоянно

Слънчевото изгаряне може да увреди ДНК-то за постоянно - E-Burgas.com

Продължителният престой на открито без подходяща защита от слънцето може да причини изгаряне на кожата. Понякога дори слънцезащитните продукти не могат да предотвратят изгарянето особено в най-горещите часове на деня. Симптомите на изгаряне се появяват след няколко часа от излагането на слънце – между 2 до 6 часа, а зачервяването ще достигне своя връх до 24 часа, а след това бавно ще се заличава. Болката ще отшуми най-рано след 48 часа. Счита се, че хората със светла кожа и коса са по-податливи на тежки слънчеви изгаряния, а лечението може да отнеме дълго време.

Факт е, че докато симптомите на слънчевото изгаряне са временни, увреждането на кожата и ДНК е постоянно. Дългосрочните ефекти включват появата на слънчеви петна, бръчки, преждевременно стареене и рак на кожата. Дори само едно тежко слънчево изгаряне може да има отрицателно въздействие върху здравето.

Aко кожата е изгоряла от слънчевите лъчи, тя може да се намаже с някои натурални продукти, които да облекчат състоянието. Има доста изследвания, които показват, че гелът от алое вера може да ускори оздравителния процес на кожата при слънчево изгаряне. Това се дължи на съединението алоин, което притежава противовъзпалителни свойства. При слънчево изгаряне може да се нанесе чисто алое вера или закупен гел върху засегнатата зона няколко пъти на ден.
 
Етеричните масла също могат да помогнат за облекчаването на изгарянето. Трябва да се знае обаче, че те са много концентрирани, поради което винаги трябва да се разреждат преди употреба. Може да се разредят с вода или пък масла – кокосово, бадемово, масло от жожоба и т.н. Кокосовото масло дори е естествен слънцезащитен продукт, който предотвратява изгарянето. 

Цялата статия четете тук

 

Коментари