Слагат камери за 18 милиона евро по границата

Слагат камери за 18 милиона евро по границата - E-Burgas.com

Следващата седмица Министерството на вътрешните работи (МВР) ще обяви поредица от обществени поръчки за усвояването на отпуснатите на България от Европейската комисия (ЕК) 160 млн. евро. в средата на септември 2016 г. Това заяви по време на брифинг зам.-министърът на вътрешните работи Филип Гунев. Той подчерта, че съобщават това официално, заради възможните спекулации, че в края на мандата на ръководството на МВР се обявяват обществени поръчки като подчерта, че те са съгласувани с избрания президент Румен Радев, който трябва да стъпи в длъжност на 22 януари 2017 г.

По думите на Гунев служебното правителство ще има отговорността да завърши започнатото, защото е важно за националния интерес на страната. Другата причина да се обявят обществените поръчки сега са кратките срокове, които Европейската комисия е дала на България за усвояване на средствата. Повече за рисковете за това четете тук.

Ние поемаме отговорност, но служебното правителство ще трябва да подпише договорите ако са намерени изпълнители по обществените поръчки, освен това може би ще трябва да обяви нови поръчки, обясни Гунев. То ще трябва бързо да "изтъргува" предстоящия транш от 90 млн. евро, които са част от общата сума от 160 млн. евро.

Иначе зам.-министърът обясни, че близо 30 млн. евро ще бъдат за ТЕТРА системата по границата, с която е основният начин на комуникация, защото там мобилните телефони нямат покритие. Около половин милион по-малко ще отидат за развитие на интегрираната система за наблюдение по границата с Турция. Като 18 млн. евро ще са за камери. Ще бъдат закупени и над 400 високопроходими автомобила.

Следващата седмица ще се обяви и конкурс за назначаване на над 600 служители за охрана на границата, като заплатите, униформите и другото необходимо за тях ще бъде покрито от това европейско финансиране. Очаква се до месец те да могат да бъдат назначени, след като преминат двуседмично обучение, обясни зам.директорът на "Гранична полиция" Стоян Иванов. По думите му за обявения конкурс

могат да кандидатстват всички трудоспособни, здрави и в подходяща възраст български граждани,

които отговарят на изискванията на Кодекса на труда.

Иванов изрази надежда да кандидатстват най-вече бивши служители на системата и потвърди, че след измененията в Закона за МВР назначените по трудови правоотношения в системата могат да задържат хора, когато помагат при охрана на границата. Новоназначените служители ще имат правомощия като на граничните полицаи. След като изтече едногодишния срок, в който ще бъде поета издръжката им от евросредствата ще се прецени дали министерството има още нужда от тях. Ако ситуацията е такава, че МВР ще нуждае от тези щатове, ще иска отново европейско финансиране или ще покрие разходите за тях от бюджета си, обясни Иванов.

Пари ще бъдат отделени и за подобряване на компютърните системи на МВР, като Гунев заяви, че тази година парламентът трябва да синхронизира българското законодателство с европейското и личните документи на граждани на Европейския съюз да бъдат проверявани на изход от една държава и с терминал. Досега граничните полицаи поглеждали само документите и само подборно или при съмнения ги проверявали в информационните масиви. След тази законова промяна компютърните системи на МВР ще бъдат натоварени многократно, поради което още сега ще бъдат осъвременени, обясни Гунев.

Колко километра остават от оградата по границата с Турция

Иванов коментира и оставащия участък от оградата по границата, която в момента не може да се строи заради зимните условия, но оставащите километри за покриване на цялата граница с Турция били 20. Точен отговор за стойността й зам.-министърът не можа да даде, като каза, че преди месец се е равнявала на около 180 млн. лв.

Източник: Dnevnik.bg

Коментари

Още от последните новини