Синоптиците категорични: Зимата ще бъде мека

Синоптиците категорични: Зимата ще бъде мека  - E-Burgas.com

Приключи ноемврийската актуализация на прогнозите на практически всички метеоцентрали, които издават сезонни прогнози.  Към момента, в сравнение с предишните поне десетина години, ситуацията е уникална с две неща, пише dir.bg.

Има уникално единодушие сред моделите, което е прецедент, че зимата в голяма част от Европа и у нас ще бъде мека. Вторият акцент, без аналогия през последните години е, че подобно единодушие се запазва от август до настоящия момент.

Това значително увеличава "тежестта" на тези сценарии и с увереност, по-голяма от когато и  да било през последните години може да обобщим: зимата най-вероятно ще бъде мека или много по-мека от обичайното.

Преди да покажем и обобщим прогнозите на централите, нека разгледаме набързо какви бяха у нас последните десетина зимни сезона в температурно отношение.

От зимата на 2010/2011 до последната, 2018/2019 - 9 зимни сезона, у нас имаше:

- една нормална зима, 10/11

- две студени (поднормени) зимни сезона, 2011/2012 (много студен февруари) и 2016/2017 (доста студен януари)

- всички останали 6 зимни сезона бяха малко или много по-топли от обичайното, а някои - доста по-топли от нормалното.

За разлика от месеците, за които приемаме, че за да бъдат над или под норма, е необходимо средната им месечна температура да бъде съответно с 1 градус по-висока или по-ниска от нормалната, при сезоните е прието тази летва да бъде 7 десети от градуса. 

Освен това, дори много мека зима,с 1.5-2 градуса по-топла от обичайното на сезонна база, може в някои райони да бъде и снежна, а и да има студени периоди. Въпреки това, при толкова сериозна сезонна аномалия, очевидно топлите периоди ще доминират в пъти над поднормените или казано другояче, от 90 дни зима може и да има десетина дни малко или повече по-студени от нормалното, но остатъкът ще бъде повече или по-малко около или наднормен.

Като следствие, сериозна, студена зима с продължителни ледени периоди на практика ще бъде изключена. Това е така, защото дори при северозападни нахлувания, каквито при този сценарий не са изключени, те са кратки, с влажни и частично трансформирани въздушни маси, които са добре структурирани във височина, за разлика от тези, формирани на североизток около Карско море.

Коментари

Още от последните новини