Синдикалисти с бойкот заради новите правила за болничните

Синдикалисти с бойкот заради новите правила за болничните - E-Burgas.com

Синдикатите ще подкрепят бюджета на Държавното обществено осигуряване за 2018 година, ако проблемът с болничните бъде решен по друг начин. Това казаха пред журналисти лидерите на КНСБ и КТ "Подкрепа" Пламен Димитров и Димитър Манолов след работна закуска с представители на бизнеса.
С проекта се предлага работодателите да плащат само 50% от осигурителния доход за първите три дни болничен, а не 70%, както е в момента. От четвъртия ден НОИ ще продължи да плаща по 80 процента, както е и сега.
Според Димитров и Манолов с предложението няма да се решат проблемите с фалшивите болнични, а само ще се орежат права.

"Ако някой иска да облекчава работодателите, което трудно разбирам, тогава е нормално държавното обществено осигуряване да доплати до същия размер, който досега се е получавал", отбеляза Димитър Манолов. Той допълни, че има различни варианти, които ще бъдат обсъдени.

Всички знаем, че има тарифи колко струва един болничен, не може да няма начин да се хване поне един лекар и за назидание да понесе отговорността, коментира Димитров. Синдикалните лидери дадоха пример, че в Полша, ако бъде хванат лекар, който дава фалшив болничен, му се отнемат правата завинаги. Работници, които ползват фалшиви болнични, пък се наказват в някои страни по Наказателния кодекс.

Лидерите на синдикалните организации са на мнение, че проблем с фалшивите болнични наистина има, но е необходим по-сериозен контрол. Друг проблем, който също трябва да бъде решен, е и този с фалшивите инвалидни пенсии, отбеляза Пламен Димитров.

КНСБ и КТ "Подкрепа" не одобряват и ограничаването на достъпа до обезщетение за безработица чрез увеличаване на периода, в който трябва да си се осигурявал. От 2018 година човек трябва да се е осигурявал поне 12 месеца през последната година и половина, а не както е в момента само 9 месеца.

По думите на Димитров България и без това е страната, в която най-малък процент от безработните - около 70 000 от общо над 200 000, имат достъп до обезщетение. С новата промяна голяма част от сезонните работници няма да имат достъп до системата, допълни президентът на КНСБ, цитиран от БТА.

Синдикатите и представителите на бизнеса са се обединили около тезата, че проблем на предприятията в България е липсата на кадри и сивата икономика. По думите на синдикалните лидери днешната среща е опит да се продължи говоренето с бизнеса, което на национално ниво е прекъснато от някои от лидерите на работодателските организации.

Източник: dnes.bg
 

Коментари

Още от последните новини