Ще стане ли последната българска подводница "Слава" музеен експонат?

Ще стане ли последната българска подводница
Снимка: bTV

Търси се финансиране за нейната реставрация

Търси се финансиране за превръщането на последната българска подводница „Слава“ в музеен експонат, съобщава БНТ. В края на миналата година бойният кораб беше изтеглен по вода в уникална морска операция от Варна до Завода за стъкло в Белослав, където предстои да бъде възстановен и да може да се разглежда от посетители.

Подводницата е произведена в Съветския съюз по проект „633“ или НАТО-клас „Ромео“ през 1959 г.. Носи името „Ленински комсомол“ до 1991 г., когато е преименувана.

В българските ВМС влиза на въоръжение през декември 1985 г. Първият ѝ командир под български флаг е капитан лейтенант Дарин Матеев. През 1989 г. „Слава“ е обявена за „подводна лодка първенец на ВМС“. През 1990-те години не се използва активно, поради привършване на ресурса на батерията, която бива сменена през 1998 г.. След влизането на България в НАТО подводницата участва в множество съвместни учения, като през 2007 г. участва в учение за спасяване на екипаж на аварирала подводница, завършило успешно. Най-дългогодишният ѝ командир е кап. I ранг Камен Кукуров.

„Слава“ е дълга 76 m, широка – 7 m, има дълбочина на газене 6 m. Максималната дълбочина на потапяне е 300 m. Развива максимална скорост на повърхността 15,3 възела, а под вода – 13,2 възела. Силовата установка е от 2 дизелови и 2 електродвигателя, които задвижват 2 винта. Подводницата разполага с 6 торпедни апарата на носа и 2 на кърмата. Общо 54 души екипаж се грижат за управлението, поддържането на системите и въоръжението.

На официална церемония през ноември 2011 г. подводницата е извадена от състава на Военноморските сили и дарена на община Варна, след което има планове да бъде превърната в музей. 

 

Коментари

Още от последните новини