Седем общини в Бургаска област не са обезопасили горите си срещу пожари

Седем общини в Бургаска област не са обезопасили горите си срещу пожари - E-Burgas.com
Снимката е илюстративна

В седем общини на Бургаска област не се отделят средства за противопожарни мероприятия в горите. Тревожната информация сподели инж. Венелин Радков, директор при Регионална дирекция на горите в Бургас в интервю за e-Burgas.com.

Тези общини имат противопожарни планове, но когато през юни месец е била извършена проверки, се е оказало, че по тях нищо не е извършено и не е усвоена и една стотинка за противодействие на пожарите.

"Около всички иглолистни култури, които са леснозапалими, е нужно да има така наречените минерализовани ивици, широки пет метра, които се изорават, така че да се покаже чиста почва, без да има тревна покривка. Ако стане пожар и той стигне до тази ивица, той не може да се прехвърли през нея'", обясни инж. Радков. Освен това специалните депа за противодействие на пожари трябва да са оборудвани с инвентар за гасене на пожари. 

"Ние сме издали предписания. Същите трябва да бъдат изпълнени до края на този месец. Ако това не се случи, ще бъдат предприети допълнителни мерки - актове, санкции, глоби", категоричен е директор при Регионална дирекция на горите в Бургас.

Повече по темата за превенцията на горските пожари можете да прочетете в интервюто на инж. Венелин Радков на: http://e-burgas.com/post/inj-venelin-radkov-bolestotvorna-gaba-unishtojava-iglolistnite-gori-4923

Коментари

Още от последните новини