Сблъсъци с полицията белязаха третия национален протест

Сблъсъци с полицията белязаха третия национален протест - E-Burgas.com

Третият национален протест беше белязан от сблъсъци с полицията. Напрежението ескалира след 22:30 ч. снощи, когато демонстранти тръгнаха на шествие. Те опитаха да пробият полицейския кордон около старата сграда на парламента, за да се поклонят пред паметника на Незнайния воин.

Униформените не ги пуснаха и към тях полетяха бомбички, стъклени бутилки и павета. По неофицална информация са пострадали трима полицаи.

На мястото бяха забелязани и момчета в спортни анцузи и с шапки. Един човек е задържан.

Ситуацията се успокои след 23 часа, когато част от демонстрантите се оттеглиха към „Орлов мост”.

„В момента спират масово мероприятие, което е адски мирно – незаконно. И после питат защо искаме оставка. Бият незаконно хора с боксове и после питат защо искаме оставка”, коментира Тихомир Василев от Изправи се.БГ.

„Нашето основно искане е оставка на Борисов и най-вече на Народното събрание, а след това - и на Гешев. Парламентът е смешен. Поне като гледам западните парламенти. нашият все едно е събран от… и аз не знам откъде. Мисля, че няма политици в този парламент, всичко става за някаква далавера”, каза друг от протестиращите.

Протестът на площад "Народно събрание" е нерегламентиран. Това обяви директорът на СДВР старши комисар Георги Хаджиев.

„Вчера в следобедните часове е постъпило уведомление от младежката организация на „Да, България” както до нас, така и до Столичната община. Има съгласувано разрешение за провеждане на протестни действия на площад „Независимост” и на паркинга пред БНБ. Това е единственото регламентирано протестно действие", обясни за NOVA ст. ком. Хаджиев.

Според него случващото се пред сградата на Народното събрание е целяло само ескалация на напрежението. "Гражданите имат абсолютното право да достигнат до паметника на Незнайния воин по всеки един маршрут. Сградата на НС е стратегически обект от националната сигурност и няма как да минат през полицейския кордон”, каза още директорът на СДВР.

По думите му по-рано през деня вчера един човек е задържан на изградените ККП-та. "Получихме информация, че на протеста има провокатори", допълни шефът на СДВР.

Коментари

Още от последните новини