Създадоха изложбена зала в бивша солничарска барака

Създадоха изложбена зала в бивша солничарска барака  - E-Burgas.com

Ново пространство на Атанасовско езеро бе открито официално по време на Фестивала на солта, който се проведе в Бургас. То ще е отворено всеки ден от 9:30 до 19:30 часа и ще работи до 10 септември 2017 г. После, до следващия активен сезон, то ще отваря само за организирани групи. Достъпът до него е откъм велоалеята до новото кафе “White house” и администрацията на Черноморски солници АД.

Една бивша солничарска барака е превърната в атрактивна изложбена площ и приютява както експозицията „симБиотично“, така и солничарски кът, богата Морска библиотека и свежа зона за релакс и четене на открито.

Откриването на пространството беше едно от ключовите събития на петия Фестивал на солта и официални гости бяха Мария Николова - изпълнителен директор и Николай Пиронков – собственик на „Черноморски солници“ АД, Руска Бояджиева - зам. кмет по екология и евроинтеграция, Община Бургас , Румяна Иванова - изпълнителен директор на Българска фондация Биоразнообразие (БФБ) и Детелина Иванова - началник-отдел "Биологично разнообразие, защитени територии и защитени зони", РИОСВ Бургас.

Авторите на новото пространство – Диана Павлова от БФБ и арх. Мариана Сърбова споделиха своята мотивация и вдъхновение за създаване на новото „симБиотично“ място и благодариха на всички, които им помогнаха за много кратък период и с много усърдие да създадат толкова изчистено, различно и приятно пространство.

В „симБиотично“ ви очаква  едноименната интерактивна изложба вдъхновена и посветена на Атанасовско езеро, която представя по необичаен и артистичен начин приказното езеро на птиците, солта, слънцето и цветните води.

На тази изложба няма да видите обичайните красиви фотоси или табла със сложни и дълги текстове и обяснения. Напротив, чрез забавни илюстрации ще научите историята на езерото и как се е променяло през вековете, как човекът е моделирал природата за своите нужди, как се получава солта в басейните, кой живее и царува в Атанасовско езеро, различни любопитни и неподозирани факти. Малки и големи могат да се забавляват с птичия копир, да строят валове, диги и бохори и да сглобят пъзелите с основните заплахи за птиците. Щъркелът Густав ще ви разкаже за своето пътешествие до Африка по време на есенната миграция. Артистичният проект се радва на огромен интерес в 13-те града и места, които е посетил досега и вече е видян от над 30 000 човека.

Освен изложбата, за която има информация на английски и руски език, в новото пространство има кът с най-ползваните солничарски инструменти, историята на солодобива и значението на солта. Тук може да намерите сол и сувенири, богата морска библиотека, хамаци и място за почивка и четене, както и стоянка за велосипеди. Входът е свободен.

Пространството „симБиотично“ е създадено в рамките на проект „Солта на живота“, LIFE+.

Галерия
Коментари

Още от последните новини