Самонаетите нямат право на помощи

Самонаетите нямат право на помощи - E-Burgas.com

Еднолични търговци, съдружници в търговски дружества, собственици на ЕООД, земеделски стопани и тютюнопроизводители, лица, упражняващи свободна професия или занаятчийска дейност не се осигуряват във фонд „Безработица“ и заради това не могат да се възползват от мерките, които предприе държавата за защита на останалите.
Те могат да се възползват от гарантираните безлихвени кредити до 1500 лева за самонаети лица при пет години гратисен период и 10 години срок на погасяване. Това обяснява в писмен отговор на депутати от БСП вицепремиерът Марияна Николова.

Освен това те можели да се възползват и от падането на наказателните лихви.

Вицето признава, че извънредното положение заради разпространението на коронавируса се отразява негативно върху всички сфери на икономически живот в страната, в това  число и на самоосигуряващите си.

Така че ще се търсят и други начини за тяхната подкрепа.
 
Много често хората със свободни професии ползват помещения под наем, като според Николова има възможност за намаляването на вноските за наем или освобождаването от заплащането му, ако те са преустановили дейността си заради извънредното положение.

Източник: dnes.bg
 

Коментари

Още от последните новини